снимки BGtourism.BG
Slide
Slide

Добрич. Хиляди играчки от стъкло за Коледа правят всяка година в малкия Цех за елхови украшения в добричкия квартал „Рилци“. Броят на красивите и бляскави стъклени играчки тази година е 10 000, съобщи за BGtourism.BG ръководителят Георги Керанов.

Той посочва, че откакто е начело на тази дейност – от 1985 година досега, са изработили близо 400 000 играчки. Към Коледните базари в страната и чужбина, към домовете на хората и офисите на фирми вече пътуват 26 вида от така наречените живи играчки, които са в 6 цвята. Стъклото поръчват във Варна, а до морската ни столица достига от Чехия и Германия.

Малката компания в добричкото предградие произвежда през годината пластмасови изделия, но десетилетия вече съхранява традицията елховите украшения да са от стъкло. Гланцът на стъклото не може да се постигне върху пластмаса, категоричен е Керанов. Той споделя, че пет жени тази есен усърдно се трудят в цеха – две от тях са духачки, две правят декорацията, а една опакова.

С гордост посочва, че вече има и млади, които да наследят този занаят.

Още през септември те се вдъхновяват за най-очакваните празници през годината – Коледа и Нова година, за да може от ръцете им да превърнат стъклото в красиво украшение.
И днес в работилничката им виждаме традиционните топки, снежен човек, патенце, папагал, гъбка, камбанка, традиционните върхове за коледните дръвчета. Напоследък фирми все повече поръчват шарени топки с имена на техните служители, които подаряват в навечерието на Коледните и Новогодишни празници.

Над 4 000 разноцветни лампички ще греят на Коледната елха в Добрич

Телефонът за връзка с малката работилничка, която наподобява на тази на Дядо Коледа, е +359 899 132 451

Седмичен културен афиш на Община Добрич

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията