Slide
Slide

София. Туроператори излязоха на протест под надслов „С обещания не се живее“ пред Министерство на туризма. Те искат предвидените в бюджета 41 200 000 лева да бъдат отпуснати спешно от правителството.

„Отделените за нас средства трябва светкавично да бъдат разпределени като помощи за ликвидност и/или връщане на пари на клиенти за неосъществени екскурзии през 2020 г. За да оцелеем до пролетта!“, категорични са туроператорите у нас. 

Припомняме Ви, че при последното актуализиране на бюджета от Народното събрание бяха гласувани 71 000 000 лева за туризма. В момента има процедура за 30 000 000 лева, като тези средства ще бъдат разпределени между всички представители на бранша и няма да бъдат достатъчни за оцеляването на много фирми.

Министерството на туризма изпрати за нотификация в Европейската комисия нова схема за държавна помощ в размер до 30 млн. лева

Туроператорите имат опасения, че предвидените в бюджета над 41 милиона лева може да бъдат върнати в държавната хазна, ако не бъдат разпределени до края на годината.

„Напоследък ние се чувстваме като просяци. БВП на България за 2019 г. е над 69 милиарда долара. Общият оборот на туроператорите е един милиард и 300 милиона лева. Това са средства от 820 туроператорски фирми, които кандидатстваха по първата програма и реално работят. Това прави около 1% от БВП на България, който ние туроператорите сме давали не само през 2019 г., но така е било години наред. Целият туризъм осигурява над 10% от БВП на страната. Ние сме плащали по време на нашата дълга дейност данъци – преки и косвени данъци, поддържали сме работни места. Ние заслужаваме да бъдем подпомогнати, както Европа още през март 2020 г. знаеше, че трябваше да подпомогне своите туроператори и го направи достойно“, заяви туроператорът Румяна Балтова.

Представители на бизнеса в България организират Национален протест на 28 октомври – четвъртък от 15 часа. Причината, която посочват – неадекватните мерки на служебното правителство срещу COVID-19! Мотото на протеста е „Всички ЗАЕДНО! За здраве, работа, бъдеще, сигурност!“

„Считаме, че сегашната система за прилагане на „зелените“ сертификати е дискриминационна и освен, че не решава проблемите на здравната криза, задълбочава икономическата такава“, съобщават организаторите на протеста от Алианс на туристическа индустрия в България, Българска асоциация на заведенията, Сдружение на заведенията в България, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българска асоциация здраве и фитнес, Българска асоциация на ритейл центровете, представители на детските центрове и др.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

 
Сподели публикацията