Николина Ангелкова, снимка BGtourism.BG
Slide
Slide

София. Ситуацията в туристическия сектор в международен мащаб е изключително тежка, след като и дъщерни фирми на британския туроператор „Томас Кук“ от континентална Европа също обявиха фалит. „Томас Кук“-Германия вече обяви своя застраховател – „Цюрих иншурънс“, и очакваме до часове да ни изпрати необходимите формуляри. Съдействаме максимално за завръщането на туристите, за да сме сигурни, че всеки ще се прибере в своя дом. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова на извънредна пресконференция.

Тя съобщи, че освен звеното за разрешаване на казуса в институцията се открива и горещ телефон – 02/9046893. Мобилни групи с представители на министерството вече са на място по Черноморието в хотелите, в които има туристи на „Томас Кук“. 58 са местата за настаняване у нас, които имат договори с фалиралия британски туроператор. Най-много са хотелите в Слънчев бряг, Златни пясъци, Албена, Дюни, по-малко в „Св. Константин и Елена“, което е логично, защото това са най-големите ни курорти, посочи министърът.

Николина Ангелкова потвърди, че ведомството ще съдейства на хотелиерите максимално според правомощията си, за да се подготви колективен иск за месеците юли и август, които по договор трябва да се платят 60 дни след напускане на туристите, дошли чрез „Томас Кук“. Ще предложим също дебат с бранша, готови сме и на законови промени, които да предвиждат допълнителна застраховка за чуждестранните туроператори в случай на несъстоятелност. Много е важно да бъде създаден механизъм, който при извънредни обстоятелства да гарантира правата на българския бизнес, коментира още министърът и подчерта, че в този момент е много важно всички заинтересовани да бъдат единни.

Аз и екипът ми сме в непрекъснат контакт с посолствата на Германия, Полша, Великобритания и с представители на компанията там. Поддържаме връзка и с другите големи туроператори, каза министър Ангелкова и добави, че предвижда свое посещение в Германия, за да може капацитетът, който е бил договорен с „Томас Кук“ за следващата година, да бъде пренасочен към други компании. Ключово е да спасим сезон 2020, защото ситуацията създава проблеми в планирането му. Туризмът е в огромна конкуренция и е важно да бъдем сред първите, които ще предприемат мерки по казуса, каза още тя. Голяма част от седалковият капацитет на чартърните авиокомпании е бил заделен за „Томас Кук“. Министерството ще направи всичко възможно той да бъде пренасочен към останалите големи туроператорски компании, така че да няма сериозен спад за 2020.

Министър Ангелкова отново повтори, че Министерството на туризма ще съдейства на всички засегнати така, че 5940-те туристи на компанията в България да се приберат благополучно. Туристите ще бъдат обезщетени и не трябва да плащат нищо допълнително заради фалита. И германският застраховател, и английски гаранционен фонд поемат всички разноски по престоя на настанените в момента. Ние сме на място и съдействаме с всякаква необходима информация, поясни още тя.

Официалният представител на „Томас Кук груп“ за България „Астрал Холидейз“ има ангажимент да информира туристите за съобщенията на застрахователите и за формулярите, които те изпращат.

Сподели публикацията