Slide
Slide

Ангелкова: Подготвяме протоколи за подновяване на туристическите пътувания 

София. Българското правителство и Министерството на туризма предприеха спешни практически мерки за смекчаване на кризата, причинена от пандемията от COVID-19  и в подкрепа на туристическата индустрия – една от най-пострадалите в създалата се ситуация.

Нашите действия следват координирания недискриминационен подход за възстановяване на свободното движение в съответствие с Пакета на ЕС за транспорт и туризъм. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на видеоконференция с посланиците на държавите членки на ЕС, акредитирани в България.

Работната онлайн дискусия се състоя по инициатива на посланика на Хърватия у нас Н.Пр. Ясна Огняновац в качеството й на представляващ Хърватското председателство на Съвета на ЕС.

Пандемията на коронавируса е безпрецедентна криза, която предизвика в отговор извънредни действия в защита на общественото здраве и живота на хората, както и за минимизиране на пораженията в икономиките. Нашата институция работи активно с останалите заинтересовани ведомства за подготовка на протоколи и стартиране на туристически пътувания без прилагане на карантина.

Тя се спря подробно и на стъпките за постепенно облекчаване на мерките срещу коронавируса, като изтъкна тези, които ще помогнат непосредствено на туристическия бизнес. Сред тях са подновяване работата на заведенията за хранене и на закрито от 1 юни при спазване на здравните и хигиенните мерки. Пред посланиците министърът изрази своята благодарност към премиера Борисов и колегите от кабинета за координацията на поетапните мерки за възобновяване на бизнеса.

Представена бе и мярката за понижаване с минимум 50% на цената за плажни принадлежности, което ще направи българските летни курорти по-атрактивни и привлекателни за наши и чуждестранни гости.

Поетапният рестарт на туристическия сектор в България се основава преди всичко върху насърчаване на вътрешния туризъм, отваряне на границите за пътувания с цел туризъм от съседните на България страни, а впоследствие и за граждани от останалите държави в ЕС в зависимост от въздушната свързаност, акцентира още тя.

Министър Ангелкова изброи и други приети от правителството мерки, които ще насърчат възобновяването на сектора като субсидирането на чартърни полети, въвеждането на ваучери за туризъм за хората на първа линия в борбата с коронавируса, помощта, от която могат да се възползват предприятията по линия на оперативните програми. Важни са също така намаляването на ДДС за ресторантьорския сектор, субсидирането на заетост чрез финансиране от страна на държавата, възможността туроператорите да предлагат ваучер за неосъществено пътуване заради коронакризата и др.

Разработваме комуникационна кампания за чуждестранните пазари, целта ни е активен летен сезон от 1 юли, каза още тя. Посланиците на Испания, Италия, Швеция, Латвия, Нидерландия, Унгария, Словакия и Хърватия зададоха допълнителни въпроси по предприетите мерки за възстановяване на сектора и за достъпа на чужди туристи.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията