Slide
Slide

Хотел Hyatt Regency Sofia е една от емблематичните столични сгради, които ще бъдат преобразени в произведения на изкуството

София. Първото издание на Фестивала на светлините LUNAR ще се проведе в София между 6 и 9 май 2022 г. Събитието ще превърне сърцето на столицата в огромна галерия под открито небе, в която високотехнологичното си изкуство ще представят български и международни артисти. Организатор и основен артистичен колектив зад проекта е българското студио за визуални ефекти MP-STUDIO, в партньорство с един от най-популярните светлинни фестивали в света Festival of Lights International Productions GmbH. Събитието ще се проведе с подкрепата на Европейския парламент в България и представителството на Европейската комисия в България, Министерство на културата и под патронажа на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

В рамките на пешеходна разходка в централната част на столицата, публиката ще има възможност да види добре познатия град в нова светлина. Чрез 3D мапинг спектакли, светлинни проекции и скулптури, тринадесет от най-емблематичните сгради, паркове и площади в София ще „оживеят“ в рамките на четири вечери. Всички творби ще могат да бъдат посетени безплатно между 20:30 и 00:00 часа.

Сапарева баня ще е домакин на Годишния конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм

Hyatt Regency Sofia е една от сградите, които ще бъдат преобразени в произведения на изкуството по време на фестивала. Артисти от четири държави ще превърнат фасадата на петзвездния хотел в портал към различни култури, традиции, обичаи и гледни точки, обединени под темата „divARTsity”. Сред тях ще бъдат австралийският артист Nick Azidis, българското MP-STUDIO, индийското Knownsense Studios и легендарният французин Thierry Noir – първият графити артист, рисувал на Берлинската стена през 80-те години на миналия век.

„За нас е голяма радост да бъдем част от първия LUNAR фестивал и да подкрепим талантливите младежи от MP-STUDIO. Нямаме търпение да видим как хотелът ни оживява, предавайки посланието за силата и свободата на това да бъдеш различен, приет и оценен, за това което си. Смятам, че фестивалът е не само страхотна възможност за интеракция с нашите гости и посетители, но и ще допринесе за популяризирането на дестинацията и развитието на културния туризъм в България“, сподели Лоран Шодер, генерален мениджър на Hyatt Regency Sofia.

Освен да срещне българската публика с един от най-новите видове изкуство, LUNAR цели да подпомогне развитието на уменията на младежи, които се интересуват от професионално развитие в сферата на високотехнологичните визуални изкуства. На 7 и 8 май в Hyatt Regency Sofia ще бъдат организирани практически обучения от водещи български и международни специалисти. Те ще бъдат насочени към придобиването на нови знания и умения в създаването на 3D мапинг, вълнуващи анимации, музика чрез изкуствен интелект и изкуството на нощното снимане. Обученията ще бъдат напълно безплатни за участниците.

Пълната програма на фестивала и възможност за регистрация в обученията можете да намерите на: www.lunarlights.eu.

Сподели публикацията