Велинград. В края на 2020-та година община Велинград получи покана, чрез Посолството на България в Загреб, за  участие в международно изложение „Великденското яйце в очакване на Великден – 2021” в град Биеловар. Идеята на организаторите от общината и Историческия музей в хърватския град е  да събере на едно място и покаже разнообразието от традиции за Великден на държавите-членки на ЕС. Всички 27 държави участват в изложението. 7 от тях представиха свои експонати на великденски яйца, а останалите –  обичаи, свързани с християнския празник.

В центъра на експозицията е символът на град Биеловар – запазено великденско яйце от втората половина на XV век.

Велинград представя 10 прекрасни писани яйца, експонати на Историческия музей. Пандемичната обстановка попречи на реализирането на  първоначалната идея за провеждане на майсторска демонстрация по време на изложението, което бе открито днес, и ще продължи до 9 април.

В каталога на изложението е отделено специално място за велинградските традиции и техниката за изписването на яйца с восък и писалка.

Събитието бе уважено от Генка Георгиева – извънреден и пълномощен посланик на Република България в Хърватия, и Никола Николов, съветник в посолството, който е родом от Велинград.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията


Спа Хотел Спартак, Сандански Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA