Slide
Slide

Дигиталният музей на изкуствата L’Atelier des Lumières оживява картините на Винсент Ван Гог, проектирайки ги по стените, таваните и подовете на бивша леярна, придружени от музика и потапящи посетители в хроматичния блясък на живописния свят на художника.
Новата визуална и музикална продукция, Ван Гог, Звездната нощ, продукция на Джанфранку Януци, Ренато Гато и Масимилиано Сикарди, проследява интензивния живот на художника, който през последните 10 години от живота си рисува повече от 2000 картини, които сега окрасяват колекции по целия свят.
Изложбата изследва многобройните творби на Ван Гог, които коренно са се развивали през годините, от „The Potato Eaters“ (1885), Sunflowers (1888) и Starry Night (1889) до Bedroom at Arles (1889) и предизвикват силно емоция, хаус и поетичен вътрешен свят.


Първият цифров арт център в Париж, създаден в реставрирана леярна от 19-ти век, Atelier des Lumières създава монументални дигитални изложби, които обграждат посетителите с живописния свят на най-великите художници.


Ателието отвори врати през април, 2018 г., с разпродадена изложба, посветена на Густав Климт и се превръща в една от културните забележителности в Париж.
За всеки проект центърът възлага на художниците да създадат оригинално произведение, което се отнася до най-големите художници: „Комбинирайки музиката с естетическо удоволствие, потапящите се дигитални изложби са оригинален начин за (пре) откриване на най-важните художници и нови съвременни художници“, обяснява Бруно Монниер, президент на Culturespaces, основател на Atelier des Lumieres.
„Нашата цел е да предложим на широката общественост иновативен модел и по-емоционално преживяване, което ще им позволи да открият класически, модерни и съвременни художници от нова перспектива.“
Работата на Ван Гог, която включва повече от 800 картини и 1000 рисунки, с ярки цветове, мотиви и линии, според организаторите на шоуто е „перфектно за потапяне.“
Изложбата на Ван Гог: Звездната нощ проследява творческите години на майстора, които трансформират историята на изкуството и живописта. От слънчеви пейзажи до нощни бягства, портрети и натюрморти, прожектирани над 3.300 квадратни метра с 140 видеоустройства, шедьоврите предизвикват силно емоционален и поетичен вътрешен свят на художника, който не е бил познат досега през живота им.
Шоуто е визуално и музикално пътешествие, което предлага ново вникване във картината на Ван Гог и хроматичното богатство. „Прекрасно средство за разпространение на културата“, казва Монниер. „Привличаме хора, които нямат навика да посещават музеи.“

Източник: Forbes

Превод Диана Михайлова, BGtourism.BG

Сподели публикацията