Въпроси и отговори за Вашата безпроблемна лятна ваканция
Въпроси и отговори за Вашата безпроблемна лятна ваканция

Нарушителите ще бъдат глобявани с до 5000 лв., а имотите ще бъдат сваляни от платформите

София. Отдаването на апартаменти и стаи под наем, които не са регистрирани според Закона за туризма, през платформи като Booking.com, Airbnb, Expedia, Facebook, се забранява. Такава промяна в Закона за туризма са внесли депутатите Менда Стоянова (ГЕРБ) и Валери Симеонов (Обединени патриоти/НФСБ) с предложенията за промени на второ четене в Закона за държавния бюджет за 2020 г., съобщава economic.bg. Към момента стаи и къщи за гости могат да се отдават под наем и от лица, които не са търговци по смисъла на Търговския закон, ако местата за настаняване са част от обитаваното от него жилище в жилищна сграда. С предлаганите промени се допълва, че това важи и когато тези места за настаняване не са част от обитаваното от отдаващия под наем жилище в жилищна сграда.

Пак скандали с гласуването за Годишните награди на Министерството на туризма. Участник дава 10 000 лв. за разкриване на саботажа срещу тях, иска специалисти да проверят вота

С направените предложения за промяна в Закона за туризма се създава нова алинея, която задължава всички лица, които искат да отдават част от имота си чрез онлайн платформа да се регистрират. В измененията, внесени между първо и второ четен на проектозакона за бюджета за 2020 г., се предвижда министърът на туризма при системни нарушения да подаде искане до председателя на Софийския районен съд. Съдът има срок от 72 часа, в които да се произнесе, с което да задължи интернет доставчиците да спрат достъпа до онлайн платформи, които са в нарушение на новите разпоредби и предлагат некатегоризирани имоти. Самите доставчици пък ще имат срок от 24 часа да спрат достъпа до тези сайтове.

Всеки, който не спазва новите разпоредби и предоставя туристическа услуга онлайн, без мястото за настаняване да е категоризирано, ще бъде глобяван от 500 до 5000 лв. Санкциите за еднолични търговци и юридически лица са от 1000 до 10 000 лв., пише още в проекта. Собствениците на отдавани по този начин имоти имат срок от три месеца да се категоризират след влизането в сила на закона.

Според мотивите на проекта през последните години се наблюдава бум в отдаването на апартаменти за краткосрочен наем и в търсенето им чрез електронни платформи. Вносителите посочват, че по същество тези туристически услуги „протичат при неспазване на Закона на туризма“, в който е предвиден ред за регулиране на тези дейности. Посочва се, че категоризирането на обектите върви и с минимални задължителни изисквания към тях, а те се вписват и в Националния туристически регистър.

Световно признание! За седми път Банско получи трофея за зимен курорт №1 на България

„Целта на предложените изменения и допълнения не е да се ограничат продажбите чрез електронните платформи“, се казва още в мотивите на проекта. По думите на вносителите е важно да се осигури спазване на законодателството „в икономическата дейност, в частност в сферата на туризма“, да се осигури равнопоставеност на различните доставчици на туристически услуги и да има гаранции за потребителското удовлетворение.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте Bgtourism.bg във VIBER
Последвайте Bgtourism.bg в INSTAGRAM
Последвайте Bgtourism.bg във FACEBOOK
Последвайте Bgtourism.bg в YOUTUBE