Slide
Slide

Работници от чужбина масово закърпват дупката за сезонни работници в морските ни курорти. Това лято над 6500 чужденци от държави извън ЕС са били наети на работа. Голяма част от тях са украинци. Една от причината е, че те искат най-ниски заплати – по 300 евро. Компаниите на български пазар, които сътрудничат за наемането на работна ръка, пряко се договарят с университети в чужбина, които имат специалности в сферата на туризма. Днес на пазара за работната ръка се наемат основно и служители от Турция, Киргизстан, Грузия, Молдова, Беларус и др. държави. За масажисти се привличат чак от азиатските страни, като Виетнам и Тайланд.
Вносът на персонал не решава проблема, но е глътка въздух за хотелиери и ресторантьори, които трудно намират служители за сезонна работа предвид условията, които предоставят.
Много управители по Черноморието наемат основно чужд персонал, а говорещите български са само в администрацията или при директното обслужване на клиенти. За служителите, идващи от т.нар. трети страни (т.е. извън ЕС), владеенето на български не е задължително. Обикновено това са млади момичета и момчета – студенти, които говорят руски и английски. Последните лета се е случвало български туристи трудно да си поръчат напитки или ястия в ресторанти или в хотели, където са ангажирани украинци, които говорят само родния си език. Сега те преминават през кратък курс по български преди да дойдат у нас, получават на руски инструкции за поведение на работното си място.
Това лято работодател в Добричка област е наел 80 молдовци, 60 от тях не харесали условията за работа и заплащането – веднага си стегнали багажа и се върнали у дома, научи BGtourism.BG. Искали заплати по 400-500 евро. Все повече турци са ангажирани за работа по Черноморието ни, основно главни готвачи. Това лято е имало двайсетина в петзвездните хотели в Добричка област. Техните преки ръководители коментират, че работили като за двама срещу заплати от по 1000 лева на човек. На пазара у нас има още италианци, румънци, австрийци и немци, чийто заплати на ръководни позиции са средно по 2 000 лева.
Фирмата на Илин Димитров е една от първите у нас, която предлага персонал за сезонна работа. Това лято са осигурили над 2000 души, основно украинци. Работниците идвали у нас след внимателен подбор на място, разглеждат се автобиографии. Голямо предимство било, ако работникът вече е бил едно лято у нас и се е представил добре. 80% от работниците, които той е осигурявал от Украйна отново са предпочели да препечелят у нас.
Хотелиери по Черноморието коментират, че не малка част от чужденците скатавали, като си издават бележки, че боледуват от алергии, вируси, синузити или други заболявания, за да може да изкарат някой друг ден на плажа. На 15 души – има един уволнен. Най-работливите украинци през деня дори работили като камериерки в Албена, а вечерта като сервитьорки в Кранево.


„Процесът за наемане на работна ръка е усъвършенстван до съвършенство – от документите, тръгването, контрола и заминаването им. Ние извършваме всичко. Периодите на работа им са: до 3 и до 9 месеца. Като преподавател по туризъм искам да дам приятелски съвет – чужденците са чудесен допълващ ядрото ви персонал, но няма как да бъдат основа“, заяви за BGtourism.BG Илин Димитров.
За пример по южното Черноморие били сочени киргизстанците. Те работили по 300 евро на месец и не създавали проблеми. В хотелските комплекси в Слънчев бряг е имало 550 души, осигурени от Борко Чалгаджиян. В момента той е в Украйна, където подписва договори за следващия сезон и има възможност да осигури 500 украинци за новия сезон.

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!
Сподели публикацията