Slide
Slide

Добрич. Добрич днес ще отбележи тържествено 80 години от възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България. Общината подготви тържествени събития по повод празника.

В 10.30 часа започва тържественото заседание на Общински съвет Добрич. В празничната музикална програма ще участват Български камерен оркестър – Добрич с диригент Иван Янакиев, Хор „Добруджански звуци“ с гл. диригент Елвира Пастърмаджиева, Детски хор „Маестро Захари Медникаров“ и Дамска хорова формация „Мистика“ с диригент Росица Дурмушлийска, Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов и Духов оркестър – Добрич с диригент Стоян Монов.

От 11.00 часа на сцената на Площад „Свобода“ ще се наслаждаваме на талантливи изпълнители, които за пореден път ще взривят публиката и ще допринесат за празничност и радостни емоции.
Ще участват: Арт център „Палитра“ с арт директор Иван Иванов, Спортен клуб „Алексия“с хореограф Севдалина Мавродиева – Нейкова, Студио за поп-рок певци „Сарандев“ при Младежки център – Добрич с вокален педагог Елена Карабельова, Танцов театър „Дея“ с ръководител и хореограф Лана Анцаридзе, възпитаници на СУ „Св. Климент Охридски“ с ръководители Милена Пеева и Борислав Капитанов, Салса клуб „Десита“ с ръководител Десислава Тодорова и Танцова формация „Inception“ с ръководител Полина Митева при НЧ „Добрич-2017 г.“ , Хип-хоп формация „NNS CREW“ с ръководител Миглена Георгиева и Алекс Киров, Балетна формация „My Dance“ с ръководител Пламена Петрова, Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ с гл. худ. ръководител Стоян Господинов, Фолклорен танцов ансамбъл „Добротица“ и Детска танцова студия „Добрич“ при Младежки център – Добрич с гл. худ. ръководител и хореограф Александър Александров и пом.-хореограф Юрий Митев. В концерта ще участват и талантливата певица ВИКТОРИЯ ГЕОРГИЕВА, която представи достойно България на Евровизия.

В Деня на Добрич Гвардейският представителен духов оркестър ще изнесе празничен концерт заедно със солисти на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, който също десетилетия наред представя достойно българската музикална култура по света. На добричка сцена ще чуем изпълненията на Орлин Горанов, Емилия Валенти, Станислава Димитрова, Квартет „Армейска песен“ и Янко Лозанов.

Концертът ще започне от 18.00 часа пред ресторант „Лебед“ в Градски парк „Свети Георги“.

Той ще бъде под палката на подполковник Ради Радев – главен диригент на Българската армия.
Гвардейският представителен духов оркестър е създаден на 1 февруари 1951 г. с решение на тогавашното правителство на Република България. С Постановление на Министерския съвет от 2001 г. той влиза в състава на Националната гвардейска част. Репертоарът му включва произведения от широк музикален диапазон – от невероятното богатство на ритми и звучене на българската народна музика до военните маршове, класиката, естрадата и джаза. Наред с церемониалните функции оркестърът развива активна концертна дейност и участва в престижни международни фестивали на военните духови оркестри в Германия, Франция, Унгария, Израел и Русия.

Клавирният рецитал „Есенна привечер – от Бетховен до Владигеров“ на Иван Керековски е изненадата на Община Добрич за почитателите на класическата музика. Концертът на виртуозния изпълнител е от 18.00 часа в Огледална зала „Нели Божкова“.

Тържествената заря проверка в памет на загиналите герои за свободата на Добруджа ще се проведе на 25 септември от 20.30 часа на сцената на площад „Свобода“. В паметното събитие ще участват представителен духов оркестър и представителни блокове на Военноморските сили на Република България.

Президентът Румен Радев ще посети Добрич,

където ще участва в тържествата по случай Деня на Добрич и отбелязването на 80-ата годишнина от подписването на Крайовската спогодба и възвръщането на Южна Добруджа към България.  В 20.30 часа на площад „Свобода“ държавният глава ще приеме почетния строй и ще отправи приветствие към жителите и гостите на града.

Тържествени ритуали през деня:

Варненският и Великопреславски Митрополит Йоан в съслужение с добрички духовници ще отслужат от 9.00 ч. панихида за загиналите за свободата на Добруджа във Военното гробище музей. Военният ритуал ще бъде изпълнен от почетен караул на Военноморските сили.
От 17.00 часа с Военен ритуал на Паметника в Градски парк „Свети Георги“ ще бъде открита обновената паметната плоча с имената на войниците и офицерите – добруджанци, загинали във Втората световна война.
Монументът е открит на 8 септември 1969 г. Скулптори са Никола Богданов, Асен Попов и Йордан Гавраилов Паметникът представлява монументален ансамбъл, който включва скулптурна фигура на български войник, пилони – символ на разрушенията от войната, и паметна плоча, на която са изписани имената на загинали войници и офицери от Добруджа. До настоящия момент вписаните имена са 254. Благодарение на изследователската дейност на експертите от Регионален исторически музей и със съдействието на Министерството на отбраната на паметната плоча вече са изписани имената на всички 366 войници и офицери.

Община Добрич организира транспорт – 8.30 часа пред Общински младежки център „Захари Стоянов“ за желаещите да участват в церемонията във Военно гробище музей.

По случай Деня на Добрич кметът издаде заповед, с която забранява движението и паркирането на МПС на 25 септември 2020 г. в  следните участъци:

– от кръгово кръстовище по ул.“Отец Паисий“ в посока площад „Свобода“ и прилежащите паркинги в района за времето от 06:00 часа до 21:00 часа;

– паркинга пред паметника на Загиналите добруджанци във Втората световна война в градски парк „Св.Георги“ за времето от 10:00 часа до 18:00 часа.

Контролът на организацията на движението в посочените участъци се осъществява от длъжностни лица от Службата за контрол.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията