Slide
Slide

Посещението на музей е образователно и културно изживяване, на което всички се радваме, когато пътуваме. Хиляди музеи и галерии по света показват изящни изкуства, ценни артефакти и исторически експонати, привличайки хиляди посетители всеки ден. И все пак има и уникални, по-малко известни музеи по света, пише Special. Вижте класацията топ 5 на LISTVERSE на най-нестандартните музеи по света:

Музей на косата – Аванос, Турция

В Аванос, Турция, ще намерите малко причудлив музей, разположен под магазин за керамика. Художникът Чез Галип е събрал кичури от повече от 16 000 жени и ги е показал в своя необичаен „Музей на косата“. Натъжен от заминаването на своя приятелка от Аванос в края на 70-те години, Галип поискал нещо за спомен и дамата му дала в отговор кичур от косата си.

През следващите няколко десетилетия той събирал кичури коса от различни жени от целия свят, посещаващи музея, след това ги маркирал с името и адреса на всеки дарител и ги окачвал в музея. Посетителите не са задължени да даряват косата си, но участниците все пак имат възможността два пъти годишно да спечелят почивка с поемане на всичките им разходи.

Музей на купите с нудели – Осака

Купата с нудели се разглежда като доста скучна храна, която традиционно се яде от бедните студенти, които се опитват да спестят пари през колежа. С над 100 милиарда порции инстантни нудели, консумирани в световен мащаб всяка година, вероятно не е изненадващо, че съществува музей на купите с нудели – в Осака, Япония, можете да посетите музей, изцяло посветен на 60-годишната история на такива нудели. Музеят Momofuku Ando Instant Ramen разказва историята на инстантните нудели през годините.

Експонатите включват реставрация на работното поле на изобретателя, в което той разработвал първите чаши с нудели, както и нудели, изпратени в космоса за храна на астронавтите. „Тунелът за инстантни нудели“ показва опаковки от над 800 разновидности на нудели, предоставящи чудесна възможност за селфи. Посетителите дори имат възможност да посетят семинар за създаване и пакетиране на собствено подбрано разнообразие от колекция от различни нудели.

Музей на обувките „Бата“ – Канада

Събирането на обувки е популярно женско хоби от векове. Обувката е нещо, което носим ежедневно. В Торонто, Канада, обаче, можете да влезете в музей с форма на обувки, за да разгледате историята на обувките през вековете. Съпругата на основателя на обувната компания „Бата“ Томас Бата, Соня Бата обичала да се забавлява с пазаруването на обувки, когато придружавала съпруга си по време на командировките му. Колекционерската й дейност започва през 40-те години.

Музеят на обувките в „Бата“ е създаден през 1992 г., а през 1995 г. той се премества на сегашното си местоположение. Посетителите на музея могат да видят над 13 000 обувки, обхващащи дългогодишната история на обувките. От китайски обувки до сандали и нелепи модни артикули, посетителите могат да научат всичко за предисторията на тези артикули, както и за промените в обущарството и тенденциите през вековете.

Музей на нашийници за кучета – Кент, Англия

Нашийниците за кучета са основен кучешки аксесоар още от средновековието. Шипови кожени нашийници първоначално са били използвани за защита на ловни кучета от хищници, докато по-привилегированите от тях носели декоративни нашийници, украсени с камъни.

В замъка Лийдс в Кент ще намерите музей, посветен на нашийниците за кучета през всички възрасти на четириногите любимци. От 1976 г. в музея са изложени около 100 нашийници за кучета, датиращи от средновековието до викторианското време. Сред експонатите има нашийници, които биха изглеждали варварски по съвременните стандарти, както и сложни кралски нашийници, украсени с герба на всеки собственик.

Музей на кутиите за обяд – Кълъмбъс, Джорджия

През годините всички сме имали своя любима кутия за обяд – спомените за онези утилитарни малки предмети, които безопасно съхраняваха нашите сандвичи и плодове за училище или за хапване в работата, ни връщат назад във времето. Някои от нас ще си спомнят металните кутии от 50-те и 60-те години на миналия век – от онези с черно-червени карета до тези, украсени с любимите ни народни герои.

Сред тях имаше обикновени пластмасови кутии с капак и такива на модерната поп култура или с Дисни герои, които всяко дете в училище „трябваше задължително да има.“ Но знаете ли, че всъщност има музей, посветен на кутиите за обяд? Над музикална станция в Кълъмбъс, Джорджия, ще намерите музей, показващ хиляди кутии за обяд, термоси и охладители. Собственикът Алън Уудъл започнал да събира кутии за обяд през 90-те години. Музейната му колекция е отворена за публика и показва историята на тези прекрасни контейнерчета от 50-те години на миналия век до наши дни.

Сподели публикацията