София. „Още при встъпването ми в длъжност първото, което направи нашият екип, беше да подобрим организацията на работа на спешните екипи в столицата, така че да скъсим времето за пристигане на линейките. Разкрихме 4 допълнителни изнесени пункта на ЦСМП, от които да тръгват екипите, съответно в УМБАЛ „Св. Анна“, ДКЦ 12 –  „Люлин“, Пета градска болница и „Овча купел“ – база ЦСМП.“ Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев на брифинг, след като се запозна с работата на изнесения център на ЦСМП, разположен на територията на Окръжна болница.

От днес допълнителни спешни екипи са осигурени и за българското Черноморие, в т.ч. за к. к. „Златни пясъци“, за Несебър и за Приморско, посочи още здравният министър. Общият брой на екипите е 10, като 4 от тях са от ЦСМП София, 4 – от УМБАЛ „Св. Анна“, София и 2 – от ЦСМП Варна.

„Тази организация създадохме съвместно с Министерството на туризма, като целта е да подобрим достъпа до спешна помощ на гражданите по време на туристическия сезон, когато броят на пребиваващите по българското Черноморие се увеличава многократно. Екипите са сформирани така че при работа на смени да осигуряват 24-часово покритие на спешността“, беше категоричен министърът.

Служебният министър на туризма: 50% ръст в сектора спрямо 2021 не води до по-добри печалби (видео)

Д-р Меджидиев обясни, че идеята на здравното министерство е обезпечаването на спешната помощ по черноморските курорти с допълнителни екипи от вътрешността на страната да не е еднократно, а да продължи и през следващите туристически сезони. Това обаче зависи от волята на следващото редовно правителство, подчерта министърът.

В отговор на журналистически въпрос относно актуалната COVID обстановка, здравният министър посочи, че в момента ситуацията е овладяна, което позволява и разхлабването на противоепидемичните мерки.

Три министерства обединяват усилия за подобряване на имиджа на страната ни в областта на туризма, културата и земеделието

Министър Меджидиев съобщи още, че вчера, 24 август, е подписан Анексът към Националния рамков договор 2020-2022 за медицински дейности, което позволява лечебните заведения да сключват договори за толкова легла, с колкото са работили по време на COVID вълните, в рамките на общия брой легла в болниците. „Реално всички желания на лекарското съсловие, и това, което е полезно за пациентите, бяха постигнати. Запазвайки леглата за интензивните болници, направихме най-важното – да имаме готовност на системата за реакция при евентуални по-тежки COVID вълни“, уточни министърът.

Сподели публикацията

Хотел Радинас Уей Боровец Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA