Slide
Slide

Сред кандидатите е имало и чужденци. Американка е сред одобрените. На село във Видинско отиват да живеят младежи от София, Варна, Бургас и други градове.

София. Известни са вече имената на 20-те младежи, които Резиденция „Баба“ избра и ще бъдат настанени да живеят при възрастни хора в рамките на 25 дни. Това е инициатива на Сдружение „Фабрика за идеи“. Младите хора ще бъдат в домовете на пенсионери в селата Неговановци, Синаговци и Кошава в района на Видин. Организиторите обявиха за BGtourism.BG, че тази година интересът към проявата е бил рекорден. Публикацията в информационната ни агенция е прочетена близо 100 000 пъти, и е споделена от хиляди във фейсбук.

Търсят 20 младежи да живеят 3 седмици на село при непознати баби

Включително и днес читателите ни продължават да пишат на пощата ни и проявяват интерес да кандидатстват. Официално са кандидатствали 70 души, като четирима от тях са чужденци от Америка, Молдова и Македония – младежи, които живеят и учат в страната ни и знаят да говорят български.

Създателката на Резиденция „Баба“ пред BGtourism.BG: Българските села трябва да са синоним на бъдеще, а не на минало

Сред избраните има младежи от Лом, Бургас, Варна, Сливен, Велинград, София и една американка, която е фолклористка. От 5 август на страницата на Резиденция „Баба“ във фейсбук ще започне официалното представяне на младежите. От 23 до 26 август те ще преминат през обучение, което да ги подготви за Резиденцията.

Основната мисия на инициативата е да се създаде автентичен „мост“ на взаимодействие и солидарност с местните възрастни хора, младежите да помагат в ежедневната работа и да документират местни разкази и нужди на селото.
Участниците ще поставят под въпрос и ще изпитат на място популярни клишета и стереотипи за района.


Като венец на триседмичното им съжителство в селото е работата по социално- или културно-предприемаческа идея, която помага за разрешаването на проблем на селото домакин.

Сподели публикацията