София. Министерството на туризма на Република България и Министерството на културата и туризма на Република Турция проведоха трето заседание на смесения Българо-турски комитет по туризъм. По време на срещата ръководителите на двете делегации обмениха информация относно развитието на двустранното сътрудничество в туризма и необходимите действия и мерки за възстановяването на сектора в двете държави от последствията от пандемията Ковид–19.

Марияна Николова след срещата с министър Ерсой: Важно е с общи усилия да привличаме туристи на Балканите, като им гарантираме сигурност и безопасност

Двете страни се споразумяха да насърчават двустранния туристопоток и да предоставят на всички заинтересовани необходимата информация, свързана с изискванията за осъществяване на безопасно пътуване в България и Турция. Държавите ще продължат да работят заедно и за развитието на туристически подотрасли като зимен, морски, СПА, здравен, културно-исторически, круизен, селски туризъм и др.

Борисов: С преодоляването на COVID-19 туристическият поток между България и Турция ще се възобнови

По време на заседанието бе постигната и договорката в бъдеще да бъде обсъден и въпросът за улесняване на процедурата за издаване на визи за турските туристи, посещаващи България.

Протоколът от заседанието бе подписан в присъствието на вицепремиера и министър на туризма на България Марияна Николова и министъра на културата и туризма на Турция Мехмет Ерсой. Документът бе парафиран от Любен Кънчев, зам.–министър на туризма на България, и Надир Алпаслан, зам.-министър на културата и туризма на Турция.

Видео от посещението на Мехмет Ерсой

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова и турският министър на културата и туризма Мехмет Ерсой посетиха Националния исторически музей. Турският министър е на работно посещение в София по покана на министър Николова.

По време на обиколката в музея министър Николова заяви, че основен акцент в работата ни е развитието на различните видове нишов туризъм, какъвто е културно-историческият. Той е много важен за България и ние правим всичко възможно да привличаме все повече чуждестранни посетители, които да се запознаят с вековната ни история. Именно този сегмент може да подпомогне насърчаването на пътуванията през 4-те сезона и да осигурява целогодишна заетост, уточни още вицепремиерът.

Основен акцент в обиколката на музея бе Панагюрското златно съкровище, което е едно от най-значителните исторически открития за България.

Министър Ерсой бе изключително впечатлен от това българско богатство и коментира, че артефактът е много любопитен и заслужава всеки да го види.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във Facebook, Instagram, Telegram, LinkedIn, YouTube.

Разгледай списанието на bgtourism.bg

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Най-важните новини от туризма в България

Сподели публикацията

Хотел Радинас Уей Боровец Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA