Slide
Slide

Членовете на ОБТ, БАТА и Сдружение „Туризъм“ ще се включат в бъдещи протестни действия на хотелиери и ресторантьори.

София. Трите работодателски организации – Обединение „Бъдеще за туризма“, БАТА и Сдружение „Туризъм“, ще подкрепят бъдещи протестни действия на хотелиери и ресторантьори. За това се договориха тримата им лидери – Павлина Илиева, Георги Рачев и Венцислав Кръстев. Те са категорични, че в развития свят изпълнителната власт води диалог с работодателите по всички важни въпроси, които имат отношение към просперитета и бъдещето на икономическите субекти, съобщават от ОБТ в писмо до медиите.

Писмото на ОБТ

Четири месеца отделни министерства по всячески начин чрез решения и некоординирани действия създават хаос, който блокира и проваля всеки наш жалък опит за работа. Министерство на здравеопазването излиза със заповеди, които на следващия ден се променят. Нарочи работодателите за виновни за провалената ваксинационна кампания. В същото време Министерството на туризма стои безучастно и отчита бомбастични резултати за летния сезон. Ограниченият хоризонт на екипа на министър Балтова ще провали и зимния сезон, чиято подготовка трябва вече да започне. Дума не се обелва ще има ли нови мерки, от кога, какви икономически лостове ще бъдат задействани за подкрепа на икономическите субекти. Не е ясно какъв ще бъде и отговорът на Социалното министерство“, коментира Павлина Илиева, председател на ОБТ.

Според нея е показателен примерът с програма BG-176789478-2021-03 за предоставяне на безвъзмездни средства на лица, извършващи туроператорска дейност, за възстановяване на дължимите суми на клиенти за неосъществени пътувания в периода от 01.03.2020 г. до 31.12.2020 г. поради възникналата епидемия от COVID–19, която се бави от май. Затова трите работодателски организации се обръщат с призив към президента Румен Радев и назначения от него служебен кабинет да поемат отговорността и да предприемат конкретни мерки в подкрепа на бизнес средата и на предприемачите. Сдруженията, чиито членове се опитват да оцелеят в тежка здравна и странна политико-икономическа обстановка, призовават за открит диалог по приоритетите в туристическия сектор и политиките, които ще гарантират стабилна бизнес среда и добри условия за развитие на предприемачеството.

„ОБТ, БАТА и Сдружение „Туризъм“ подкрепят идеята на БХРА за създаване на кризисен щаб с представители на изпълнителната власт и бизнеса, както и становището на Асоциацията на туристическата индустрия в България (АТИБ) за изработване и прилагане на пакет от мерки за оцеляване на туристическия бизнес в безпрецедентно тежката ситуация“, посочва проф. Георги Рачев, заместник-председател на БАТА. „С колегите сме на едно мнение, че е необходима обща стратегия и координиран план за действие освен на ресорното министерство, но и тези на труда и социалната политика, икономиката, финансите, здравеопазването, енергетиката и на външните работи, от чиято работа и решения зависи туристическият сектор. Настояваме за прозрачност за мерките, които ще се прилагат, когато страната ни е в „зелена“, „оранжева“ или „червена“ зона, както и при пълен локдаун“, изтъква Венцислав Кръстев, председател на Сдружение „Туризъм“.

Трите работодателски организации в туризма апелират за открит диалог с правителството за приоритети и политики за стабилизирането на сектор „Туризъм“ и призовават членовете си да бъдат в готовност за протестни действия.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията