снимки Руслан Йорданов

Wizz Air с трети самолет и 9 нови маршрута от морската ни столица

Варна. С воден салют този следобед бе посрещнат първият директен полет от Атина до Варна.

Линията ще се обслужва целогодишно от нискотарифната авиокомпания Wizz Air. С първия полет у нас пристигнаха над 30 пасажери.

Снимки Руслан Йорданов

Превозвачът от днес  допълва с трети самолет своята модерна база във Варна. Историческото събитие ще даде нови възможности за пътуване и бизнес.

То бе отбелязано празнично с бутикова торта, шампанско и фойерверки.

Авиокомпанията Wizz Air стартира и 8 нови маршрута от морската столица до Атина, Барселона, Брюксел, Залцбург, Франкфурт, Нюрнберг, Карлсруе/ Баден-Баден и Хановер. Заедно с откритата на 17 юли дестинация Прага прекрасните ново стартирали маршрути на Wizz Air от Варна този месец стават 9. За да отпразнуват чудесния повод, днес екипът на летище Варна и кабинният екипаж на Wizz Air посрещнаха тържествено кацането на първия полет от Атина с ХХХ пътника на борда.

Новият, трети самолет, който Wizz Air базира във Варна, е Airbus A320. Той ще обслужва общо 21 маршрута до 12 държави от морската столица. С новите 4, целогодишните маршрути от Варна до Германия стават общо 9: Берлин, Кьолн, Дортмунд, Хамбург, Меминген, Франкфурт, Хановер, Нюрнберг и Карлсруе / Баден-Баден. Освен най-голям входящ туристически пазар за регион Варна, Германия е и държавата, в която живеят най-много българи извън България. Друго предимство на новите дестинации е свързаността, която те предлагат. Дестинация Франкфурт Хан осигурява бърз достъп не само до редица градове в Западна Германия, но и до Белгия, Люксембург и Франция; Карлсруе / Баден-Баден до Франция и Швейцария, а Брюксел Шарлероа – до Франция и Люксембург.

Улрих Хеппе, Главен изпълнителен директор на Фрапорт България

„Решението на екипа на Wizz Air да разшири присъствието си във Варна е прекрасна новина за летището и добавянето на 9 нови целогодишни дестинации е истинско постижение за нас. Богатият избор от 21 целогодишни маршрута от летище Варна на атрактивни цени разгръща изключителни възможности не само за любителите на пътешествия до красиви, известни със своето културно богатство европейски градове, но и за всички българи, които работят, учат или живеят извън България.“

Билетите за новите дестинации са вече в продажба на супер цени на wizzair.com и в мобилното приложение на авиокомпанията, като тарифите започват от едва 37.99 лева**. Wizz Air остава силно ангажирана с българския пазар и морската столица и предоставянето на все повече атрактивни услуги на изгодни цени за местните си пътници. Новият самолет и новодобавеният капацитет от 140 000 места годишно ще допринесат допълнително за развитието на българския авиационен пазар и за създаването на над 30 нови директни работни места*** с Wizz Air.

Летище Варна – летящ старт през юли

Вследствие на пандемията Covid-19 от началото на годината през летище Варна са преминали над 277 хиляди пътници, което е спад от над 70%. Настъпването на лятото оказва положително влияние върху развитието на трафика на морското летище с над 224% ръст на пътници през първата половина на месец юли в сравнение със същия период на юни. Малко под 12 500 пътници са преминали през летище Варна през първите 15 дни на юни, докато през същия период на юли броят на пътниците е нараснал до над 40 000. Броят на полетите също се е увеличил с 47% през първите две седмици на юли – от 156 самолето-движения през първата седмица на месеца до 230 излитания и кацания следващата седмица. Забелязва се и рязко увеличение на пътниците с 68% от 27-ма до 28-ма седмица на календарната година. До момента на летище Варна са обработени над 100 чартърни полета до 5 държави, като още 500 са планирани до края на сезона. В момента летище Варна свързва града с 35 дестинации в 16 държави.

**Еднопосочна цена с включена административна такса и малък салонен багаж (максимални размери: 40x30x20cm). Багаж на колелца и всеки друг вид чекиран багаж подлежат на допълнителни такси. Цената важи само за резервации, направени на wizzair.com и през мобилното приложение на WIZZ. Броят на местата на посочените цени е ограничен.

***ACI предполага създаването на 750 работни места на всеки 1 милион превозени пътници годишно.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК