Slide
Slide

с. Неофит Рилски, Варна. Има поговорка, която гласи: “Ние не сме наследили земята от дедите си, а сме я взели назаем от децата си.”. Една от най-посещаваните туристически забележителности у нас – „Исторически парк“, която за трета поредна година печели престижната награда „Изборът на българите“ на Министерството на туризма, заедно със стотици доброволци, дават добър пример през последните години с кампанията „Посади дърво и остани във вечността“. До момента са засадени близо 1 500 дървета и 2 000 храстовидни лейландии, като кампанията ще продължи и през 2022 г.

Началото на инициативата бе поставено през 2019 г., а само през 2021 г. организаторите създадоха 3 млади гори в района на село „Неофит Рилски“, намиращо се близо до Варна.

Съвсем скоро всички туристи ще имат възможност да се насладят на труда на доброволците, на промяната, която те са направили в и около парка с амбицията да оставят след себе си света по-добър за нашите деца.

За пример! Замъкът и Исторически парк ще си партнират, ще реализират съвместни кампании и обща бонусна система

„Дърветата са най-дълго живеещите организми на Земята. Те никога не умират от старост. Всеки човек поне веднъж в живота си трябва да засади дръвче, като с този свой жест се погрижи за околната среда и остави следа след себе си“, споделят от „Исторически парк“.

С тази цел организаторите поставиха началото на полезната инициатива, която завладя семейства от цялата страна. Те имат възможност да закупят и дарят дърво, на място могат и да го засадят, а след това да наблюдават как се полагат грижи за него и то расте.

За първи път Исторически парк ще посреща посетители и през зимните месеци

През 2019 г. са засадени близо 300 дръвчета, изцяло и само на територията на парка, която е 136 дка и с храстовидни растения по продължение на цялата ограда на туристическата забележителност, образувайки ограда от жив растителен плет.

През 2020 г. инициативата не се провежда заради Ковид-19, но тя е била продължена през 2021 г. със засаждане на 15 дка във Фестивална зона, 10 дка в района на Юртеното селище, както и 5 дка в землището на село Неофит Рилски.

За всяко дръвче се полага специално изработена табелка, на която собственикът му споделя своя лична история, момент или вдъхновение. Тя може да включва името му, това на семейството му или да бъде като подарък за най-близките хора със специално послание.


Сред видовете дървета, които бяха засадени досега са:
Acer saccharinum (Сребрист явор), Acer platanoides (Шестил), Acer platanoides ‘Crimson Sentry’ (Червенолистен явор), Plantatus orientalis (Източен чинар), Quercus Rubra (Червен дъб), Acer pseudoplatanus (Обикновен явор), както и много други. Скоро това място ще се превърне в истинска ботаническа градина, където децата могат да видят разнообразни и интересни видове дървета.

„Посади дърво и остани във вечността”

е инициатива за всички, които имат желание да направят нещо положително както за себе си, така и за природата, споделят организаторите на кампанията от Исторически парк. Кампанията ще продължи и през 2022 г.

Още за кампанията може да научите ТУК, както и да подкрепите инициативата!

Сподели публикацията