Slide
Slide

Дубай/София. Туристите, които посещават българския павилион на световното изложение в Дубай, са изключително впечатлени от репликите на българското златно съкровище. Те се интересуват от тяхната история, изработка и предназначение. Често питат българския екип дали върху логото на „Експо 2020 Дубай“ е изобразена златната фиала, открита в Панагюрище, и изложена като реплика в павилиона.

Такива въпроси задават и местни журналисти. На интервю в Expo TV, Галина Райчева, изпълнителният директор на консорциума, който организира българското участие в Дубай, беше приятно изненадана от интереса на водещите към българското златно съкровище.

Археологическите открития в България са истинска атракция за публиката в ОАЕ, а мнозина смятат, че приликата между логото на световното изложение и един от българските златни артефакти, не е случайна.

Виенското колело „Окото на Дубай“ отвори врати със заря и шоу с дронове (видео)

Културата и историята на всяка държава са неизменно свързани със световната култура и история. Естествено, една от целите на това световно изложение е да създава мостове като заличава различията, да изгражда дългосрочни връзки и партньорства, основани на близост и синергия.

Основната тема на ЕКСПО 2020 Дубай е “Свързвайки умовете, създаваме бъдеще”. България чрез своята древна история допринася за това. Концепцията на нашия павилион също е свързана със споделянето и колаборацията между различните култури: “България: център на свързаност, двигател на бъдещето”.

Най-високият инфинити басейн в света вече е отворен за посетители (снимки)

Затова за нас е чест, че Дубай и посетителите на световното изложение търсят връзката между един от неговите символи и нашата история.

В българския павилион са изложени реплики както на Панагюрското, така и на Варненското златно съкровище, чрез които представяме страната като люлка на една от най-ранните цивилизации в Европа.

Πaнaгюpcĸaтa фиaлa e eдин oт нaй-пoпyляpнитe артефакти, открити у нас.

Днес, в Дубай, златното съкровище, открито в Панагюрище, е още една причина да покажем на света, че древна държава като България има много причини да бъде уважавана за своя принос в световното културно и историческо наследство.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията