Slide
Slide

София. Бившият министър на туризма Христо Проданов излезе с позиция във връзка съобщението до медиите на Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България. Ето какво споделя той: 

Не ми е в стила да си губя времето с безмислени спорове в публичното пространство и опровергаването на лъжи. Но в момента се намираме в предизборна кампания, избирателите са изправени отново пред избор и е важно да знаятистината и да вземат своето информирано решение. В противен случай “пробите и грешките” при изборите ни струват твърде скъпо на всичкиграждани на България.

С учудване прочетох, че Българската асоциацияна заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) критикуват позицията ми относно въвеждане на 9% ставка на ДДС за ресторантите и заведенията, категоризирани по Закона за туризма, както и за други видове туризъм. В интерес на истината ще посоча, че правителството, в което аз бях министърна туризма встъпи в длъжност на 13 декември 2021 г. Точно тогава имаше 5 работни дни да се приеме бюджетът на държавата. С моите усилия и с личната ми ангажираност по въпроса, ставката от 9% ДДС за ресторантьорски и туристически услуги се запази до месец юли, когато се разглеждаше актуализацията на бюджета. Само за 2 дни текстът мина на 2 четения в парламента. Но всъщност Ричард Алибегов, председател на БАЗ и Емил Коларов от СЗБ добре знаят за усилията ми тогава да се запази ставката от 9% ДДС за бранша и действията, които предприех като министър.

Смятам, че има нужда да се говори истината и да се изясняват фактите, защото ГЕРБ и Бойко Борисов явно си активират хората да правят внушения и да тиражират лъжи.

Въпрос на достойнство е дали ще си позволиш да признаеш истината или ще тиражираш неистини в публичното пространство.

И да, изборите наближават, и тези избори щебъдат много важни за това как България ще се справи с кризите, в които се намира.

Сподели публикацията