В Черни Вит ще се проведе второто издание на „Празник на домашните сирена“
В Черни Вит ще се проведе второто издание на „Празник на домашните сирена“
Slide
Slide
Slide
Slide

Тетевен. На 24 септември в село Черни Вит ще се проведе второто издание на „Празник на домашните сирена“. Организатор на събитието е Цветан Димитров – производител на популярното Зелено сирене, със съдействието на Община Тетевен, Кметство с. Черни Вит и доброволци от цялата страна, които милеят за запазване на традиционната храна като наше богатство. Основната цел на събитието е да се издирят и запазят традиционни сирена, които са застрашени от изчезване.

На форума ще бъдат представени домашни сирена от различни региони на България, сирена от малки мандри, хляб, мед, вино и българска сол. Организаторите са подготвили интересни демонстрации на направа на сирена и запознаване с млечнокисели бактерии в дивата мая за хляб. Ще се проведат и демонстрации на различни екологични практики.

Тази година ще се организира и Кръгла маса, чиято основна тема ще е – Как хората да могат да приготвят храна в домашни условия и да я предлагат на пазара. В програмата са планувани и „Изложба на български готварски книги от 19 и до средата на 20 век“ и „Млекарството в България“, които имат за цел да ни запознаят с великолепните традиции за направа на ястия от мляко и как са се появили българските сирена.

Балонена фиеста краси небето над Белоградчишките скали

Бутеницата от село Лъкатник ще има своята „премиера“ на Празника, а практиката за направа на сирене в стомна ще е още една от атракциите. Черноморската сол е друг елемент от направата на качествено сирене и ще може да се види, закупи и опита, а за по-екстравагантните вкусове ще има зелена сол, която ще разкрива други тайни. Всички желаещи ще имат възможността да се запознаят и с дивата мая, която се използва за направа на хляб и която можем да си направим сами вкъщи.

Българската асоциация на винените професионалисти е подготвила два мастъркласа за съчетаване на вино и сирене, а в часовете след събитието в местността „Скрибътна“, в гр. Тетевен, се организира дегустация на тетевенски сирена и вина от български изби. Програмата на събитието може да видите тук.

Сподели публикацията