Slide
Slide

София. Гърция затвори цялата си граница! Това заглавие обикаля от часове български медии. Не, Гърция не е затворила границата си за туристи! Това потвърдиха български туроператори, чийто клиенти продължават да отиват в южната ни съседка за своята лятна ваканция. „Всеки сам може да избира къде да почива – дали в България, дали в Гърция или на друго място по света. Навсякъде има добри и лоши примери, но няма необходимост от дезинформация, а от коректно поднасяне на информациите, които да са от полза за бизнеси и туристи – от това зависят човешки съдби“, коментират туроператори.  „За сега туристите си минават по стария начин с код и тест през ГКПП Кулата-Промахон. Другите пунктове са затворени и за сезонните работници и за камиони. За Гърция хора с гражданство минават също с код. На хората с имоти там не се иска тест. Мярката за туристите с тестовете е до 29 юли, после гърците ще решават дали да я продължат. А затварянето на другите пунктове за трафик е до 4 август – за сега. Кодове ще попълваме до 31 август. На границата не се искат касов бон или фактура на английски за направени тестове“, потвърди пред bgtourism.bg туроператорът Евгения Димова.

Официалната информация на Гранична полиция за ежедневния трафик по българо-гръцката граница

От 22.07.2020 г. през  ГКПП „Илинден“-„Ексохи“, ГКПП „Капитан Петко Войвода“ – “ Орменион“ и ГКПП „Ивайловград“- „Кипринос“ гръцките гранични власти не пропускат в двете посоки всички видове превозни средства, включително и товарни автомобили. Забраната ще важи до 04.08.2020 г.

Товарни автомобили ще могат да преминават само на ГКПП „Кулата“ – „Промахон“, а на ГКПП „Маказа“ – „Нимфея“ – лекотоварни автомобили до 3,5 тона.

Влизането на туристи е възможно само през ГКПП „Кулата“ – „Промахон“ с отрицателен резултат на РCR тест за коронавирус, направен през последните 72 часа преди пристигането в Гърция. Документът трябва да е на английски език, да съдържа име и фамилия, номер на паспорт или лична карта. Туристите могат да влизат в България на граничните пунктове „Кулата“ и  „Маказа“.

До 31.08.2020 г. всички пътуващи към Гърция, независимо от тяхното гражданство, трябва да притежават QR код чрез попълване на електронни формуляри за локализиране PLF (Passenger Locator Form) на електронен адрес: https://travel.gov.gr  Данните за контакт в Гърция се попълват най-късно предния ден преди пристигането им в страната.  На ГКПП Кулата трафикът е интензивен за товарни автомобили на изход.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията