Slide
Slide

Пловдив. С още три месеца ще бъде удължен срокът за кандидатстване по концесията на летище „Пловдив“, съобщи за „24 часа“ транспортният министър Росен Желязков. Той посочва, че срокът за кандидатстване е изтекъл на 10 юли, но така и не се е появил нито един кандидат.

„Разчитаме на инвестиционен интерес, който е важен в контекста на затрудненията, които изпитва авиацията заради пандемията. Имаме силно намалял трафик на въздухоплавателни средства и пътникопоток. Така че ние удължаваме срока, за да можем по по-добър начин да рекламираме тази концесия, за да имаме инвеститор“, подчерта министър Желязков.

Според него интерес към летището ще се появи в момент, в който и отговорните институции в авиацията, а също и здравните органи и банките дадат увереност за плана на възстановяване и сроковете за неговото изпълнение.

„Пловдив е привлекателен не само като дестинация за пътници, но и като карго дестинация с възможностите, които дават индустриалната зона и с потенциала за създаването на голям хъб“, каза още транспортният министър.

От инвеститора се изисква да вложи над 100 млн. лв. като изгради нов модерен карго терминал и създаде предпоставки за допълнително развитие на летищната инфраструктура, за да може да се обслужват съвременни самолети с голям полезен товар.

Министърът на транспорта присъства днес в Пловдив на подписването на договора за модернизация на железопътен възел Пловдив, между Национална компания „Железопътна инфраструктура“ и изпълнителят на модернизацията „Геострой Лантания“ ДЗЗД.

Сподели публикацията