Slide
Slide

Макар че туристическия сезон още не е официално открит, към крепостта има забележителен интерес

Бургас. На забележителен интерес се радва една от историческите забележителности на Община Камено – древната крепост Русокастро. Към крепостта има забележителен интерес и вече се организират специални турове с автобуси, съобщава Флагман.

Архитектурният паметник край Русокастро се сравнява по значимост с Перперикон край Кърджали.

Както е известно, това е една от най-големите крепости в Югоизточна България, която през ІХ – Х в. охранява старобългарската граница Еркесия.
На това място Средновековна България е удържала последната си военна победа преди да падне под турска власт. През 1332 г. цар Иван Александър разгромява край Русокастро войските на византийския император Андроник ІІІ.

През времето на социализма голяма част от крепостта е разрушена по време на проведеното през 1982 г. международно учение „Щит“. Разкопките започват през 2006 г.
Община Камено изпълни  успешно два проекта по Програмата за трансгранично сътрудничество – зона за отдих и обходен път към крепостта.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията