Slide
Slide

Пред Bgtourism.bg Пламен Спасов – изпълнителeн директор на Летище Пловдив

– Здравейте, г-н Спасов! Благодаря Ви за това интервю и за отделеното време. Летище Пловдив е ключов фактор за развитието на туризма и икономиката в централна България. Успява ли този потенциал да се използва към днешна дата и какво включва визията за развитието на аерогарата в следващите години?
– Към настоящия момент Летище Пловдив е в процес на развитие на клиентското си портфолио, като поставя най-съществен акцент на разширяването на авиационната маршрутна мрежа. Целта е не само увеличаване на обема полети през активния зимен сезон, взимайки предвид Коронавирусната пандемия, която засегна авиационния бизнес глобално, но и привличане на целогодишни редовни полети. В същото време считаме, че за да бъде изградена качествена и ефективна маркетингова стратегия за развитието на авиационните услуги на Летище Пловдив, ще бъде необходима професионалната подкрепа на туристическия бранш и местната власт. Постигането на тези цели, неизбежно ще доведе до насърчаване на други бизнес възможности за нас, разширяване на търговските неавиационни дейности, привличане на нови партньори и клиенти, в т.ч. развитие на рекламната дейност и популяризиране на летищната инфраструктура.

Пловдив зае 4 място в класацията за “Най-добра туристическа дестинация“

Снимки Летище Пловдив

– Изпратихме още една трудна за туризма година заради световната пандемия. Каква бе 2021 г. за Вас в цифри?
– През 2021 г. на Летище Пловдив бяха обслужени само 38 166 пътници, извършиха се 3 448 самолетодвижения и се обработиха едва 112 тона карго. В сравнение, 2022 г. стартира със значителен ръст, като само за януари обработихме 16 821 пътници, което от своя страна е предпоставка за добри очаквания в целогодишен план.

Самолетите на Wizz Air започнаха да кацат и на летището в Пловдив

– Един от проблемите пред Вас е организирането на транспорт на пътници от и до летище Пловдив. Кога и как той ще бъде трайно решен? Намерихте ли решение на проблема за уличното осветление от „Асеновградско шосе” до терминала на летище Пловдив, за което не веднъж пътници сигнализираха?
– Липсата на обществен транспорт от гр. Пловдив до Летище Пловдив е проблем, който рефлектира върху имиджа на летището и качеството на предлаганите от него услуги. В тази връзка изразявам недежда, че в най-скоро време ще бъде взето конструктивно решение от отговорните институции за определяне на обществен превоз от/до Летище Пловдив.
По отношение на уличното осветление – поддържаме връзка с отговорните институции и чрез комуникация с тях се опитваме да остраняваме възникналите затуднения, но това невинаги става бързо и лесно предвид макроикономическата обстановка в страната.

– Колко маршрута се изпълняват в момента от летище Пловдив? Само след малко повече от месец влиза в сила лятното разписание, какво включват плановете Ви за нови маршрути и нови авиокомпании ще свържат ли Летище Пловдив с нови дестинации през 2022 г.?
– Към момента от Летище Пловдив се обслужват 5 дестинации по международни редовни линии и 1 чартърна линия. Авиокомпания Райънеър обслужва дестинациите Лондон-Станстед и Дъблин, Уиз Еър изпълнява полети до Лондон-Лутън, Меминген-Мюнхен/Запад и Дортмунд и Jet2.com превозва туристи по маршрута Пловдив-Белфаст. За Летен Сезон 2022 авиокомпаниите, изпълняващи полети по международни редовни линии, ще запазят обслужваните дестинации, като част от последните ще увеличат седмичните честоти на изпълнение, а типът на ВС-а ще бъде заменен с по-голям, т.е. с увеличен седалков капацитет.

– Има ли варианти от Летище Пловдив да има вътрешни линии?
– Виждам потенциал в това пътниците на Летище Пловдив да имат възможността да пътуват от/до Варна през летния сезон, но разбира се крайното решение зависи от самите авиопревозвачи след детайлния маркетингов и финансов анализ.

Сподели публикацията