Гешо Любенов
Slide
Slide

Пред Bgtourism.bg Гешо Любенов – управител на ТУРАЛ

– Здравейте, г-н Любенов! Как се отразява напрежението в Украйна върху резервациите за предстоящия летен туристически сезон. Има ли направени откази и отменени пътувания при Вас?
– Към момента може да отбележим, че няма направени откази на резервации за почивка в България, на много места в Украйна няма и паника. Ежедневно държа връзка със своите партньори. Искрено се надявам да няма ескалация и кризата да не се задълбочи, защото това ще засегне сериозно резервациите и туризма ни.

– Все по-често на границата виждаме автомобили с украински номера, които пристигат в страната ни. Част от тях избягаха ли от напрежението в родината си. Преместиха ли се у нас за повече сигурност през следващите месеци, има ли интерес към резервации към хотел или наемане на имоти за по-дълъг период от хора, които бягат от евентуална война в Украйна?
– Факт е, че има повече автомобили с украински номера, но няма опашки на границата. Ако преди на ферибота е имало по 5 коли на курс, то сега са по 30, а на границата и в градовете по Черноморието по-често може да се забележат автомобили с украински номера. През нас не са минавали резервации за хотели или за дълги периоди за настаняване. Ако има бягащи от евентуална война в Украйна, то може да са си наели имот за по-дълъг престой от агенция за недвижими имоти. Предполагам, че това може да са хора, които живеят в районите на Донецк и Луганск.

Михаел Видман пред Bgtourism.bg: Разнообразието от предложения е ключова сила за българския туризъм

– Кога да очакваме да пристигнат първите групи с украински туристи?
– Средата на юни очакваме първите сериозни групи от Украйна. Средният престои на укринците е седмица, а малките туристи, които идват на детски лагери или за участие във фестивали остават в България по 10 дни.

– Вие бяхте на изложението в Украйна през есента и ежедневно водите разговори с Вашите партньори. Какви видове туризъм търсят украинските туристи у нас и къде ще почиват?
– Морските и планинските ваканции са за предпочитане, както и детските лагери.

Очакваме повече украински туристи през 2022 г., в Киев започна туристическото изложение UITM

– Вашата прогноза за предстоящия летен туристически сезон. Ще успеем ли да се доближим или подобрим нивата от преди световната пандемия. Част от хотелиерите и туроператорите отбелязват и по-добри резултати от 2019 г., но на национално ниво все още подобряваме резултатите от 2020 и 2021 г., които не може да са добър показател за възможностите ни?
– Има интерес към България. Хората се настройват да пътуват, но ситуацията е много динамична и се променя с часове. На този етап очакваме туристи основно от Германия, Полша, Румъния, Украйна и Русия, както и туристи от вътрешността на страната ни. Това са нашите основни пазари, на които ще разчитаме и се надяваме ситуацията в Украйна да не се усложни. Надеждите ни са свързани с това, че ни очаква по-добро лято от предходното, но нашето желание е по-бързо да възстановим резултатите си от преди пандемията. Липсата на кадри и високите цени на тока са по-сериозен проблем от резервациите, които си вървят при стандартен режим.

 

Сподели публикацията