Виена, снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

София/Виена. От Министерството на външните работи съобщават, че считано от днес – 22 фeвруари, пътуващите за Австрия, които представят едно от трите доказателства за наличие на ниска епидемична опасност;
•    Ваксинирани (сертификатът не трябва да е по-стар от 270 дни),
•    Преболедували (сертификатът за преболедуване не трябва да бъде по-стар от 180 дни
•    Тествани (с антигенен тест, не по-рано от 24 часа преди пътуването или с PCR-тест не по-рано от 72 часа преди пътуването)
•    Могат да избегнат карантина също така не е необходимо да се регистрират.

Изискване за регистрация и поставяне в карантина:

Ако лицата не представят някой от изброените по-горе документи, същите влизат в 10-дневна карантина, от която могат да се освободят след провеждане на тест веднага след влизането в Австрия.
Сертификатът за ваксинация вътре в държавата има различна валидност от тази по отношение на режима на влизане в Австрия. Също така те трябва да извършат предварително електронна регистрация на следната страница: https://entry.ptc.gv.at/

Транзитно преминаване:
Изброените разпоредби не се отнасят за транзитно пътуващите, които преминават през Австрия без междинна спирка. За тях не е необходимо представяне на резултати от тестове и сертификат за ваксинация/преболедуване.

Кипър облекчава Covid мерките за неваксинирани, а Гърция обмисля премахване на всички Covid ограничения за ваксинирани

Условия за непълнолетните:
За непълнолетни лица, ненавършили 12 години, не е необходимо представяне на доказателства по горните правила. По отношение на режима на регистрация и влизане в карантина те отговарят на разпоредбите, които важат за възрастния, с  когото пътуват.
Непълнолетни деца между 12 и 15 години, за да влязат без карантина в страната, могат да представят валиден „Нинджа Пас“.
Необходимите документи, включително лекарски сертификати на английски и немски език, за удостоверяване на ваксиниране, преболедуване или тестване, могат да бъдат свалени от следният сайт:
https://www.ris.bka.gv.at/GeltendeFassung.wxe?Abfrage=Bundesnormen&Gesetzesnummer=20011574

При нужда от съдействие българските граждани в Посолство на Република България в Република Австрия Адрес: Schwindgasse 8, 1040 Wien, Österreich Тел.: +43 1 505 31 13, +43 1 505 64 44 (24 часа) Работно време: По – Пт, 08.30 – 17.00 ч. Консулска служба Адрес: Schwindgasse 8, 1040 Wien, Österreich Телефон: +43 1 505 31 13, +43 1 505 64 44 Приемно време за граждани: По – Пт, 09.00 – 13.00 ч. E-mail: Embassy.Vienna@mfa.bg  Website: www.mfa.bg/embassies/austria

Сподели публикацията