Slide
Slide

Кардам, област Добрич. В навечерието сме на предстоящия летен туристически сезон. Традиционно област Добрич и курортите в областите Варна и Бургас посрещат голям брой румънски туристи, които пристигат на почивка у нас с личните си превозни средства. Гостите от Румъния през последните 15 години са най-многобройни и приходите от техния престой имат сериозно значение за БВП и икономиката на страната, буквално спасяват туризма ни. Румънските туристи преминават основно през граничните пропускателни пунктове Русе, Кардам и Дуранкулак.

Последната проверка на екипа на Bgtourism.bg отново установи крайно компрометиран пътен участък от град Генерал Тошево до ГКПП Кардам. В медийното пространство бе съобщено, че до края на септември 2021 г. ще бъдат извършени ремонтни работи, но към днешна дата на места има само подготовка за ремонт на пътната мрежа, на отделни участъци има огромни дупки, запушени с тухли.

Румъния въведе облекчения в изискванията за попълване на Електронен формуляр за влизане в страната

Визията на този граничен участък е проблем, който може да съсипе усилията на всички по веригата за привличане на туристи

Сериозен проблем не е само тежкото състояние на второкласния път II-29, водещ до ГКПП Кардам, но и около него, където са се образували километрични сметища.

Необходимо е облагородяване и създаване на организация за контрол по чистотата, за да не ставаме свидетели на подобни гледки.

Премиерът обяви, че от 20 март падат всички Covid рестрикции, от 5 – сертификатът

Имиджът на България започва от нейната врата и от действията на всички ни. Срамно е за всеки български гражданин тя да бъде превърната в кочина и да посрещаме влизащите в страната по този абсурден за държавата и областта ни начин. Районът с табелата Република България (Виж видеото по-долу) и мястото за дезинфекция на превозните средства приличат повече на гледка от Припят, на изоставено с години място. Именно затова ние продължаваме да следим темата със сериозно внимание както за пътя, така и за визията и за условията за работа на ГКПП-то, където нашите наблюдения установяват, че служителите на границата нямат подходящи условия за извършване на своята дейност.

България и Турция ще облекчат трафика между двете страни

Унизително е по няколко професионалисти (между 2-6 души) от България и Румъния, които имат дълъг стаж да обработват документите в едно малко помещение от 4 кв.м (дори затворниците имат повече пространство), а стъклата от външната страна и дограмата на помещението да са прашни и непочистени с месеци – създава се впечатление, че няма хигиенист, а може и да няма отпусната щатна бройка за това.

Служителите на границата обработват бързо и професионално документите на преминаващите, но визията около ГКПП-то е унизителна за всеки български гражданин

Bgtourism.bg сезира всички ресорни министри, областен управител, община Генерал Тошево, на чиято територия е ГКПП Кардам, Агенция „Пътна инфраструктура“, ГД „Гранична полиция“.

Красива България, претендираща за водеща туристическа дестинация на Балканите и в Европа, не може да посреща влизащите в страната с ГКПП-та, чиято визия и поддръжка са останали назад във времето.

Вижте видеото, което започва от Румъния и проследява в какво състояние е пътят в Северната ни съседка, както и първите километри след преминаване на ГКПП Кардам.

Текст, снимки и видео Руслан Йорданов

Сподели публикацията