Slide
Slide

Чепеларе. На 24-ти септември – събота от 11 часа пред паметника на Капитан Петко войвода в Чепеларе ще бъде посрещнат Капитан Петко войвода на кон с възстановка, в която ще  бъде поднесена истинската му пушка, предоставена от Регионален Исторически Музей „Стою Шишков“ – гр.Смолян. Малките моми от детски театрален състав към НЧ „Родопска искра 1880“ гр. Чепеларе ще закичат Войводата и официалните гости с венци от трендафил и здравец.

Заедно със своята чета, в лицето на специалните гости Гайдарски състав „Капитан Петко войвода“, Сдружение „Родопски хайдути“, Конна  база „Аспарух“ и самодейни състави към Община Чепеларе, Капитанът ще поведе тържествено шествие към площада, където ще бъде посрещнат с хоро и любимата му песен.

Гостуващата ценна историческа изложба „125 години организирано тракийско движение“, предоставена от Съюз на тракийските дружества в България ще бъде разположена в градска градина и представена от професор – историк към Тракийски научен институт.

В музея на ските и ски спорта ще бъдат  изложени  експонати от изложбата „Закъснялата свобода на Родопите“, част от която е и капитанската пушка. Изложбата е предоставена от Регионален Исторически Музей „Стою Шишков“ – гр.Смолян.

Обръщение към присъстващите от сцената ще отправи синът на Николай Хайтов – арх. Здравец Хайтов.

От 12 часа ще стартира концертната програма на сцената на площад „Олимпийски“.  В програмата ще вземат участие:

– Гайдарски състав „Капитан Петко Войвода” – гост изпълнители

– НЧ „Родопско бъдеще-1895” с. Орехово

– ФА „Орфей“ към НЧ „Родопска искра 1880“ гр. Чепеларе

– НЧ „Никола Йонков Вапцаров 1936”  с. Хвойна

– НЧ  „Алеко Константинов-1880” с. Павелско

Сподели публикацията