Slide
Slide

За застрояване на дюните на Обзор сигнализира във Фейсук Тома Белев от коалицията „За да остане природа в България”.  Природозащитникът публикува сателитни снимки на плажната ивица от 2013 и 2017 година, от които ясно личи масово застрояване само за няколко години.

„Съгласно Конституцията на Република България крайбрежната плажна ивица е изключителна държавна собственост. Съгласно законите дюните също са държавна собственост и не могат да бъдат застроявани. Явно Обзор е част не от България, а от някаква друга държава“, коментра в поста си Белев. Тома Белев публикува и сателитни снимки на Арапя, на които отново се вижда масово застрояване само за няколко години.

„Невярно твърдение е, че Черноморието се презастроява“, заяви пред Нова тв министър Николина Ангелкова. Вероятно сателитните снимки на Google Earth лъжат или просто Арапя е част от друга държава?“, пише в публикацията си природозащитникът.

Румен Драганов: Имаме министър, който нищо не разбира от туризъм

Продължават и протестите в София срещу застрояването на черноморското крайбрежие и приетите промени в закона. Природозащитници настояват президентът да наложи вето върху спорните промени.

Според тях законопроектът нарушава конституционните задължения на държавата да осигури поддържането и разнообразието на живата природа, допускайки увреждането на дюните с най-голяма площ – зараждащите се дюни, които непонятно са изключени от регламента.

Законопроектът ограничава правото на гражданите на свободно придвижване, като на практика забранява палатките, кемперите и караваните на собственото им българско черноморско крайбрежие, смятат още активистите.

Вчера представители на гражданската група „Бетономорие“ организираха протест, като опънаха палатки и направиха къмпинг пред президентството.

„Нашите стандарти са по-високи от тези на българския законотворец. Ние спазваме конституцията на България и опазването на природата и чистотата са условия, на които държим без компромис. Спрете опасната пропаганда срещу нас“, се казва в обявлението за протеста.

Източник: За да остане природа в България/Господари на ефира

Сподели публикацията