Slide
Slide
Варна. С 98% е спаднал трафика на двете ни морски летища през април спрямо същия месец на миналата година,научи bgtourism.bg от концесионера „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“. Причината за нереализираните полети бе разпространението на COVID-19 в цял свят. По време на извънредната ситуация в България бяха прекратени всички международни полети до летища Варна и Бургас. Летище Варна обслужваше само вътрешни полети на Bulgaria Air до София. В началото на май Wizz Air рестартира някои от своите международни полети. В момента летище Варна обслужва полети до София (от Bulgaria Air) и полети до Лондон Лутън, Айндховен, Дортмунд, Берлин, Меминген, Виена (от Wizz Air) и летище Бургас до летището в Лондон Лутън (от Wizz Air).

От летище Варна до Германия чартърните полети са планирани да започнат на 15 юни, а от Бургас до Великобритания на 12 юни. Всичко зависи от епидемичната обстановка.

България обаче е в ситуация да започне да приема туристи много по-рано от Гърция, Турция и Румъния – благодарение на мерките, които бяха взети рано, както и на други обстоятелства.

Своята готовност да изпратят чужденци у нас с туристически цели заявиха водещи туроператори в света, които следят действията на правителството и готовността на хотелиерите ни. Ежедневно се водят интензивни разговори с цел привличане на повече туристи и позициониране на страната ни на предна линия при подновяването на пътуванията, коментираха от туристическото министерство преди седмица.   
„Очакваме частично връщане на други планирани дестинации от юни и частичен рестарт на туристическите чартъри едва след средата на юни или началото на юли. Това предположение зависи единствено от развитието на пандемията Covid-19 в България, както и на основните пазари на туристи, и е предмет на национални и европейски/глобални споразумения за отпускане на ограничителните мерки на границите. Като се има предвид несигурността относно въздействието и продължителността на пандемията Covid-19, съчетана с липсата на информация, какво поведение и търсене на клиентите ще следва след рестартиране на оперативната дейност, „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД не може да предостави каквито и да е прогнозни към този момент“, съобщават от компанията за bgtourism.bg.
Наша проверка на сайта на летище Бургас установи, че има много планирани полети в началото на юни, но се очаква те да бъдат анулирани предвид актуалната заповед към днешна дата за забрана за влизане на туристи в страната ни.
Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК
Сподели публикацията