Снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Slide
Slide

София. Трите браншови организации СТТА „Обединение Бъдеще за туризма“, БАТА и Сдружение “Туризъм“ обявиха, че ще организират протест пред Министерство на туризма в София. Той е насрочен за 26 октомври – вторник, от 11.00 ч. Протестът ще бъде под надслов „С обещания не се живее!”.
Не можем да чакаме! Предстои ни тежка зима – към трудностите, свързани с К-19 ситуацията, се добавят проблемите, които ще се струпат на главата на всички – галопиращата инфлация и растящите цени на горивата и, оттам – на всичко останало. Всички енергоемки производства алармират за скорошни фалити или поне затваряне на бизнеси. Кой ще пътува с нас? Знаете, че почивката е първото нещо, от което хората се лишават, когато трябва да „затегнат коланите“. Как ще изкараме зимата? Та ние все още не сме се справили с последиците от унищожитената 2020 година! Отделените за нас средства трябва светкавично да бъдат разпределени като помощи за ликвидност и/или връщане на пари на клиенти за неосъществени екскурзии през 2020 г. За да оцелеем до пролетта!”, зоват организаторите на протеста.

“Става въпрос за 41 200 000 лв., които са гласувани и отделени за помощ към туристическия бранш и за които ни уверяват, че стоят някъде по сметката на Министерството на туризма, а то вече повече от два месеца не е в състояние да отвори програма за тяхното разпределение. Ако не се разпределят до края на годината, парите ще се върнат в Министерство на финансите. Сумата от 41 200 000 се състои от: 30 000 000 лв. помощ за туристическия бранш, предвидени с актуализацията на Държавния бюджет от последното Народно събрание на 11.09.2021 + 6 000 000  лв. помощ специално за туроператорите и туристическите агенти, предвидени отново със същата актуализацията на Държавния бюджет + 5 200 000 лв., които останаха неразпределени от последната туроператорска програма за връщане пари на клиенти за несъстояли се пътувания през 2020 г.”, допълват организациите. 

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията