Slide
Slide

София. Министърът на туризма доц. Стела Балтова проведе работна среща с широк кръг от представители на туристическия бизнес, за да обсъди оптималното разпределение на част от средствата, които се отпускат целево за подкрепа на сектора с приетите промени в държавния бюджет. Основна тема на срещата бе разработването на схема за държавна помощ в рамките на отпуснатите 30 млн. лв., съгласно член 112 от Закона за държавния бюджет, който предвижда финансовата помощ за предприятия със спад в оборота над 30 на сто, спрямо оборота си от 2019 г. и безвъзмездна помощ до 30 хил. лв.

Допустими кандидати са работещите в отрасъла микро, малки и средни предприятия. Средствата ще се разпределят на пропорционален принцип, информира министър Балтова. И поясни, че веднага след приемането на бюджета е започнато разработването на схемата, за да може максимално бързо да се стигне до нотификация на ЕК.

Тема на разговорите бе и предстоящият зимен сезон, като представители на сектора поставиха въпрос за набелязване на конкретни мерки за протичането му и поясниха, че още отсега трябва да започне подготовката. Друг акцент в дискусията бе как да се насърчи ваксинационната кампания, за да може бизнесът да продължи да работи. Обсъдени бяха и други работещи мерки, които в момента държавата прилага за подкрепа на сектор туризъм.

Представителите на организациите посочиха, че трябва да се обмислят и обсъдят различни варианти, които да доведат до отпадане на ограниченията за част от тях. Те обясниха, че има различни примери в други държави, в които са намерени решения дейностите да не се спират. Министър Балтова посочи от своя страна, че ще бъде инициирана среща с компетентните институции в най-кратки срокове, на която да бъдат поставени тези предложения. Предстои и нова среща с бизнеса в рамките на седмицата.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията