с. Неофит Рилски, Варна. Поредица от исторически спектакли провеждат в Исторически парк, който се намира в близост до Варна. С активностите туристическата забележителност връща своите гости и партньори назад във времето, за да се усвоят всички уроци и завети, които са оставили великите ни предци.

На 8-ми август в Исторически парк и непосредствено пред единствения възстановен в света Тракийски дворец, се проведе първият исторически спектакъл -„Заветът на кан Кубрат“. Актьори и възстановчици влязоха в ролята на велики прабългари, за да „потопят“ посетителите в магията на завещаното и силата на това, което в последствие се превръща в един от най-големите завети за българите, предавал се от поколение на поколение и така до днес.

Величествено! Огромни скулптури на трима български царе издигнаха за Великден в „Исторически парк“ (снимки + видео)

Историята, която бе „разказана“ чрез умела игра и допълнителни ефекти на посетителите е за „Заветът на кан Кубрат“. Завет, който той е оставил на своите синове -да са винаги заедно, за да бъдат силни и непобедими. На 22-ри август от 20 часа ще бъде представен и още един от историческите спектакли – „Тракийският царски пир“, по начина, описан в трудове на проф. Иван Маразов, който години наред е изследвал епохата на великите траки, съобщават за bgtourism.bg от „Исторически парк“.

Най-важните новини от туризма в България тук

По време на представлението ще бъде представен царският пир на Терес -велик войн и цар. Той е обединил конелюбивите траки, победил скитите, а много от народите се преклонили пред могъществото му. Терес събрал най-достойните и посветени измежду траките и поканил на царски пир скитския вожд, а главната цел на пирът бил да отбележи настъпилия мир в земите им.

„Исторически парк“ е големият победител в „Изборът на българите“, ясни са всички отличници в Годишните награди на Министерството на туризма

Подобно на Божествените пиршества, тракийските пирове са отразявали социалния ред и мир на земята. По време на него присъстват само най-знатните сред населението, а местата край масата са йерархично подредени. Храната и напитките са били благославяни, вдигали са се наздравици, разменяли се дарове, а накрая са определяли най-достойния сред всички. Всички спектакли, които се изпълняват в Исторически парк, са създадени след консултация с археолози и историци, за максимална достоверност.

За да бъде по-голям ефектът от изиграното, на места присъства и художествена интерпретация от страна на възстановчици и актьори. Сценарият за събитията е разработен от Милен Петров -ръководител Историческа реконструкция Исторически парк, и Пиер Леонард – исторически възстановчик Исторически парк, а музиката е композирана ексклузивно от Костадин Генчев – кавалджия, композитор и съосновател на „Булгара симфони“.

Допълнителна информация за събитието: https://www.facebook.com/events/3365294103489675

Повече за Исторически парк и бъдещите събития: https://www.facebook.com/HistoricalPark.BG/и https://ipark.bg/

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК