Slide
Slide

София. Над 1 360 000 туристи са пренощували в България по време на летния туристически сезон. Това е показала  Единната система за туристическа информация – ЕСТИ. Над 1 милион от туристите са българи, заяви в сутрешния блок на „Здравей, България“ по Нова тв вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

„Не може да кажем, че летният сезон е успешен, както и че той може да бъде спасен. Мога да кажа, че за Южното Черноморие имаме успех в някои от курортите – Царево, Китен, Лозенец, Приморско, но имаме спад по Северното Черноморие, като той е най-значителен сред чуждите туристи. В момента ние отворихме пазарите на Израел и Украйна, предстои евентуално отваряне на турски пазар“, заяви Николова.

Най-важните новини от туризма за Бургас тук

Тя посочи, че България е с най-ниска заболеваемост от страните на Балканите. За зимния сезон ще привличаме туристи от съседните държави с реклама чрез социалните мрежи и по телевизиите им. В момента се прави масирана рекламна кампания по отношение на места, които са по-слабо известни в България. Николова гарантира, че санитарните мерки се спазват безусловно в заведенията за развлечение и за настаняване, като лично прави проверки.

„Много разчитам на българския турист и през зимния сезон. Основните впечатления на българина са от близки приятели и от социалните мрежи. Традиционният турист се променя, в момента разчитаме на директните резервации. Бързата реклама в социалните мрежи е тази, което може да ни донесе бърз поток от туристи. Финансовият ресурс, с който разполагам в момента, е около половин милион лева“, каза Николова. Прогнозният спад за зимния сезон е около 40%.

Диана Михайлова

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията