Пловдив, снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

Пловдив. 97% ръст на нощувките реализира община Пловдив през първите 5 месеца на тази година спрямо същия период на 2021 г. Отчетени са 173 770 нощувки, сочат данните на Националния статистически институт. По този показател повишението на нощувките при българските граждани е 44 на сто, а при чужденците e ръст от 280%

Общият брой на пренощувалите лица в местата за настаняване (над 10 легла) за периода януари май 2022 г. отбелязва общ ръст от 83%. Броят на пренощувалите чуждестранни граждани в местата за настаняване отбелязва ръст от 249% или 25 427. Като основни генериращи туристически пазари се очертават: Турция, Германия,
Гърция, Румъния, Испания, Нидерландия, Италия, Обединено Кралство, САЩ и

Франция.
Увеличението в процентно изражение на пренощувалите български
граждани е
54 % и възлиза на 62 251.

Въпреки, че статистическите данни за месеците януаримай на 2022 г. спрямо
същия период на 2021 г. сочат видими подобрения, все още показателите „Реализирани
нощувки“ и „Пренощували лица” не са достигнали нивата от предпандемичната 2019 г.

Петото издание на „Уикенд в Пловдив“ ще се проведе в края на юли

Сериозни увеличения община Пловдив отбеляза по индикатор „Приходи от
нощувки в местата за настаняване
“. За първите пет месеца на 2022 г. се регистрира
увеличение от 153%
в сравнение с първите пет месеца на 2021 г. По този показател
Пловдив отбелязва ръст от 9% и с
прямо същия период на 2019 г.

За първи път: Абакс организира почивка в Турция с полет от Пловдив

„Статистическите данни показват една значително подобър старт на 2022 година.
В
ъпреки това резултатите доближават, но не достигат нивата на всички икономически индикатори от годината преди пандемията 2019 г. През 2022 г. туризмът е изправен пред сериозно предизвикателство, предвид нестабилната обстановка в международен и национален план, произтичаща от пандемията от COVID19, кризата РусияУкрайна и бавните темпове на възстановяване на сектора“, съобщи пред Bgtourism.bg Юлиана Йорданова, началник-отдел „Туризъм”.

Тя посочва, че положителната тенденция в подобряването на резултатите се дължи на факта, че туристическият сектор положи усилия да се утвърди имиджа на Пловдив като здравословна, сигурна и спокойна дестинация, предлагаща богат и разнообразен събитиен календар, възможности за посещение на културноисторически забележителности и атракции, и истински кулинарни преживявания.

Дефиле „Вино и гурме“ счупи всички възможни рекорди и доказа, че Пловдив заслужава приза „Най-добра винена дестинация“ за 2022 г.

Не на последно място през настоящата година Пловдив получи поредно
признание, като зае четвърто място в класацията за „Най
добра европейска дестинация“ за 2022 г., което е възможност за насочване на фокуса на българската и международната публика към града ни. Наред с основната класация, туристите от над 182 държави отредиха на на Пловдив първото място в подкатегориите за „Найдобра културна дестинация в Европа 2022″, „Найромантична дестинация в Европа“, „Найдобра винена дестинации в Европа“.

Сподели публикацията