Снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

Албена. Ваканционно селище Албена отлага въвеждането на правилата за платено паркиране и престой в рамките на комплекса от 22 април за 1 май. Решението е комплимент към гостите, избрали да посрещнат най-светлия християнски празник Великден край морския бряг. Пристигащите с автомобили ще бъдат допускани на територията на селището чрез получаване на билет от автоматизирания контролно-пропускателен пункт. При напускане на комплекса не е необходимо да бъде заплащана такса, а охранителните бариери се активират след разпознаване на регистрационния номер на съответното МПС. Желателно е гостите да запазят входния билет до окончателното напускане на Албена. Всички разрешени за паркиране места са сигнализирани с вертикална и хоризонтална маркировка.

Великденски празници в Албена

От 1 май влизат в сила новите правила, определящи цените за престой на автомобили за сезон 2022.  Таксите се начисляват в зависимост от избраната зона за паркиране, а първите 30 минути са безплатни. Ставките са разделени в три времеви периода от годината, начислявани за всеки 24 часа престой, и са както следва:

 1. От 1 до 31 май
  1. Зелена зона – 10,00 лв.
  2. Синя зона – 10,00 лв.
  3. Паркинг „Автогара“ – 5,00 лв.
 2. От 1 юни до 30 септември
  1. Зелена зона – 20,00 лв.
  2. Синя зона – 10,00 лв.
  3. Паркинг „Автогара“ – 5,00 лв.
 3. От 1 до 31 октомври
  1. Зелена зона – 10,00 лв.
  2. Синя зона – 10,00 лв.
  3. Паркинг „Автогара“ – 5,00 лв.

Всеки водач получава индивидуален билет при влизане, съдържащ дата и час на пристигане. Таксата за паркиране се заплаща преди напускане на Албена, като са възможни следните варианти:

 1. Чрез специализирани автомати Pay Station;
 2. Чрез лично мобилно устройство на клиента, сканирайки уникалния QR код на всеки издаден билет;
 3. На всички рецепции на хотелите в Албена.

Следвайки корпоративната стратегия за устойчиво развитие, курортният комплекс осигурява екологични алтернативи за придвижване, за да бъде Албена в хармония с природата. Гостите могат да се придвижват с електрически автобуси по две основни линии, стигащи до различни точки. На разположение са също практични велосипеди, рикши и колички за голф, а плажът е свързан с парковата зона посредством уникален за страната открит ескалатор.

На територията на ваканционното селище са обособени паркоместа за хора с увреждания, отбелязани със съответната маркировка. Цените за тяхното използване са идентични с останалите.

Сподели публикацията