Slide
Slide

Пловдив. Десет пъстроцветни яйца красят Пловдив в навечерието на Великден. Те са с големина от 70 см. до 1.20 м и са разположени в градинката пред местната Община.

Уникалните великденски яйца са изрисувани от талантливите ученици от двете художествени училища в Пловдив – НХГ „Цанко Лавренов“ и Националната гимназия за сценични и екранни изкуства за предстоящите празници.

Освен традиционните за Възкресение Христово символи – кръст, икони, гълъб, дори трънен венец, в красивите картини място са намерили и символи и знакови места от Пловдив – Античния театър, църквата „Света Богородица“, паметникът на Съединението, Стария град и Хисар капия, кв. „Капана“ и неговите знаменца, Сахат тепе.

Миналата година, яйцата бяха изрисувани от известни пловдивски художници, членове на Дружеството на пловдивските художници. Тогава в инициативата се включиха Венета Маринова, Моника Роменска, Иван Чакъров, Деляна Димитрова, Жорж Сопаджиев, Снежана Фурнаджиева, Минчо Панайотов, Цвета Марова и Данчо Григоров.

Те ще останат да радват пловдивчани и гостите на града пред сградата на общината по време на предстоящите светли празници.

Сподели публикацията