Slide
Slide

Истанбул. Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви, че църквата Света София в Истанбул ще бъде превърната в джамия, съобщава турския телевизионен канал TRT World.

„Света София няма вече да бъде наричана музей, а джамия. Статутът ще бъде променен“, каза Ердоган в интервю, излъчено на живо. Турският президент отхвърли критиките към намерението му, които дойдоха от чужбина, като припомни мълчанието след атаката срещу джамията Ал-Акса в Ерусалим.

„Тези, които си мълчаха, когато Ал-Акса беше атакувана, потъпкана, със счупени прозорци, не могат да ми кажат какъв ще е статута на Света София“, каза Ердоган.

Църквата Света София е определяна от историци като „осмото чудо на света“. Тя е една от най-посещаваните забележителности. В продължение на 916 години е била християнска църква. През 1453 г. османските турци я превръщат в джамия след превземането на Константинопол. По време на Османската империя са добавени минаретата на Света София.

ЮНЕСКО предупредиха, че промяната на „Света София“, световното културно наследство на Организацията на обединените нации за образование, култура и наука (ЮНЕСКО), ще изисква одобрение от базираната в Париж организация.
Сподели публикацията