Slide
Slide

София. Към вчерашна дата 14-дневната заболеваемост у нас е 1 144 на 100 000, съобщи в следобедните часове днес главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред парламентарната комисия по туризъм. Той посочи, че най-ниска е в Кърджали, а най-висока в София и Благоевград. Кунчев каза, че досега такива стойности не са достигани.

„Това, което се задава, не е пета вълна, а истинско цунами,“ каза пред членовете на Комисията доц. Кунчев, но изрази оптимизъм, че много вероятно е това да е  последната вълна преди COVID-19 еволюционно да се превърне в обикновено сезонно заболяване, което няма да представлява заплаха за здравната система и сериозен проблем за здравето на хората. Според него вълната ще продължи между 4 и 6 седмици, пикът ще бъде достигнат януари-февруари, а след рязкото покачване ще има и рязък спад.

По думите му към момента има адекватен граничен режим и добър филтър за ограничаване пренасянето на вируса.

При засилени мерки за сигурност започна туристическото изложение в Мадрид (снимки)

„Даваме си сметка колко бяха засегнати туризмът, културата , авиопревозът“, каза доц. Кунчев и обясни новия подход към мерките със стремежа да се избегнат бързи и резки промени, които да се отразят негативно на бизнеса.
Следващите мерки, които ще засегнат сферата на образованието и заведенията, могат да се очакват около 26 януари. Той призна, че Националният пандемичен план съдържа ограничителни мерки, които водят до огромни загуби, но те са неизбежни.

Днес бяха създадени и две работни групи – едната е за кадрите в туризма, оглавявана от Илин Димитров, а другата – за достъпност и свързаност, която ще бъде ръководена от Вяра Емилова.

На следващото си заседание ще бъде обсъдена мярката за 35 евро в помощ на туроператорите, а в началото на февруари членовете на комисията решиха да проведат първото си изнесено заседание на летището в София, където да се запознаят и с намеренията на концесионера.

Сподели публикацията