Храм „Св. вмчк Георги“ в Каварна
Slide
Slide

Каварна. В ход е вече гласуването в 16 категории на четвъртите годишни туристически награди на Министерството на туризма. В най-престижната категория „Изборът на българите“ храм „Св. вмчк Георги“ в Каварна се съревновава с още 250 туристически обекта от цялата страна. Победителят ще бъде награден на специална церемония на 16 декември в София. Целта на конкурса е да се насърчи развитието на българския туризъм.

„Да подкрепим номинацията и гласуваме за храма – той пази вярата, разпространява и разпалва родолюбието – https://tourismawards.bg/cat/izbor-bulgari
Вярата е безгранична, чрез нея сме и чрез нея ще пребъдем! Дръзновено да гласуваме!“, апелираха днес от община Каварна.

През 2016 и 2018 година храмът на два пъти печели призовото трето място в класацията на Министерството на туризма.

Според Уикипедия храмът е най-старата запазена обществена възрожденска сграда в града. Своеобразната ѝ архитектура и ценните икони я определят като уникален паметник на културата. Тя е еднокорабна, едноабсидна, с полуцилиндричен таван. Според изсечения каменен надпис над южната врата xрамът е бил построен през 1836 г. Той е свързан с борбата на местното население за освобождение. Опожарен е по време на Каварненското въстание през 1877 г.

В края на XIX век, при възстановяването на църквата, до северозападния ъгъл е пристроена камбанарийна кула, а по продължение на западната и част от южната стена е долепена широка нартика. От септември 2007 г. храмът има нов иконостас – истинско произведение на изкуството. Той е изработен от дърворезбаря Дончо Дончев. Иконостасът е с размери 6 х 4,5 m. Колоните и фризовете са направени от череша, а паната – от орех. По решение на местните власти свети Георги е обявен за покровител на Каварна, а 6 май става официален празник на града.

Може да гласувате за Годишните награди в туризма тук.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията