София. Браншът ще продължи да се подпомага и мерките за преодоляване на последиците от Ковид-19 ще се запазят. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред част от Изпълнителното бюро на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). От името на организацията в работната среща участваха Георги Щерев, председател на Изпълнителното бюро, и членовете Бранимир Миланов, Атанас Димитров и Веселин Налбантов, както и почетният председател Благой Рагин.

До 22 март 2021 г. туроператори и турагенти могат да кандидатстват за държавна помощ от 51 млн. лв.

Вицепремиерът подчерта, че водещ приоритет сега е подготовката и реализирането на летен сезон 2021, както и защитата на печата за безопасност, който страната получи като сигурна туристическа дестинация. По думите й трябва с общи усилия да се работи за рестарт в отрасъла и продължава политиката по откриване на представителства в чужди страни, които са приоритетни пазари за България.

БХРА връчи годишните си награди за 25-ти път

Тема на дискусията бяха и възможностите за получаване на кредитиране за фирмите в бранша. Бизнесът настоява за гъвкавост и отсрочка на задълженията по заеми. Министър Николова посочи, че се води активен диалог с компетентните институции, като това е един от начините да не се допускат фалити в отрасъла и да се постигне желаният рестарт на работата в сектора.

Министерството на туризма получи приз за „Най-добро партньорство и подкрепа“ от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Наградата прие вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова и бе връчена от Георги Щерев, председател на УС на БХРА, в присъствието на част от членовете на Изпълнителното бюро – Бранимир Миланов, Атанас Димитров, Веселин Налбантов, и почетния председател на организацията Благой Рагин.

Развитието на туризма да залегне по-сериозно в Националния план за възстановяване и устойчивост, настоя вицепрезидентът

По информация на асоциацията в момента хотелският бизнес по морето е много заседнал и стартът на летния сезон ще е много труден. И поясниха, че между 2 и 12 стаи в градските хотели са били заети по време на пандемията. На дискусията бяха коментирани и въпросите за визията на курортите и липсата на квалифицирани кадри в отрасъла.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията


Официален туристически портал на България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA