Slide
Slide

Несебър. Община Несебър събра археолози и историци на тридневната научно-практическа конференцията „Черноморската археология като фактор в културния туризъм“.

Гости на събитието бяха представители на партньорските организации – Национален Исторически Музей на Република Молдова и Музей за Национална История и Археология Констанца, Румъния, с които Общината съвместно изпълнява проект BSB867 „Черноморски портал за археология, история и култура“ /ARHICUP, финансиран от Европейския Инструмент за Съседство чрез Съвместна оперативна програма за трансгранично сътрудничество „Черноморски басейн 2014-2020“.

Доклади изнесоха представители на българските академични среди, сред които проф. Диана Гергова, член на Българския Национален Комитет на ИКОМОС, арх. М. Каразлатева от Съюза на архитектите в България и д-р Прахов, директор на Центъра по подводна археология, който запозна експертите с подводните археологически проучвания направени в Несебър през последните години.

Кулинария & СПА: Хотел в Банско организира мастър класове през ноември, французин ще разкрие тънкостите на модерната кухня

Презентации на чуждестранните лектори от двете музейни институции бяха посветени на ролята на жените-археолози, допринесли със своите открития и дейност за развитието на археологията по бреговете на Черно море. Д-р Ана Хамат от музея в Констанца разгледа темата за културните маршрути и археологически обекти от Несебър до Сулина, а д-р Денис Топал от Националния Исторически Музей в гр. Кишинев представи резултатите от тяхната програма за дигитализация за периода 2020-2022 г.

Андон Ненов, ИТ специалист в Общината и член на проектния екип, запозна присъстващите с отделните модули и функционалности на новосъздадения онлайн Портал – резултат от изпълнението на проекта. Подчерта се, че Община Несебър ще продължи дейността по дигитализацията на културното наследство и след приключване на настоящия проект, в рамките на който беше закупено необходимото за целта оборудване.

В дискусията за връзката на археологията с развитието на културния туризъм в района на Черно море беше отбелязано, че дигитално достъпното съдържание е средство за популяризиране на обектите по нов начин, но то не би могло да замени посещенията на място. Дигитализацията е метод, по който историческите обекти се вписват в по-мащабния модел на успешния маркетинг на дестинациите. Това е гаранция за устойчивото развитие на местния туризъм.

Практическият панел на конференцията включваше обмяна на опит, споделяне на добри практики и идеи. Отчетена беше ролята на модерните технологии и възможностите, които те предоставят за доброто управление на туристическия ресурс.

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA