Slide
Slide
Велико Търново. Асоциацията на журналистите и писателите в Румъния ще рекламира и популяризира Велико Търново. Група от най-голямата организация в сферата на туристическата преса е на двудневно посещение, за да се запознае с историческите забележителности и културното богатство. Разговаряхме както за миналото на Велико Търново, така и за съвременния градски профил, икономическия потенциал, образователната структура, възможностите за развитие.
Посещения на крепостите Царевец и Трапезица, на Констанцалиевата къща и църквата „Рождество Христово“ в Арбанаси, на Самоводската чаршия и Мултимедийния посетителски център е включено в програмата им. Летният оперен фестивал „Сцена на вековете“ и участието на Букурещката опера през 2023-а година на Царевец също бе сред темите на разговора.
„Нашата цел е да строим мостове, а най-трайните връзки между България и Румъния са културата и туризмът. Всеки от нас ще разкаже, че България и Велико Търново трябва да бъдат посетени. Представляваме всякакъв вид туристическа преса – вестници, списания, в групата ни има блогъри, фотографи и фоторепортери, телевизионни оператори. Това е едно от най-хубавите ни пътувания“, коментира председателят на асоциацията Михай Огринжи. Заедно с тях са представители на туристическия бранш, на IT-компании, както и университетски преподаватели.
Румънските журналисти ще съдействат във Велико Търново да бъдат изложени мощите на Св. Петка Търновска, които се съхраняват в побратимения град Яш.
В срещата участваха също заместник-кметът Нейко Генчев, управителят на Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ Борислав Йорданов и историкът и музеен уредник Емил Врежаков
Сподели публикацията