Slide
Slide
Slide
Slide

Нараства броят на лицензираните дигитални платформи у нас, съобщават от организацията

София. През 2021 година Музикаутор продължава да регистрира нови приходи от дигитално използване. Събраните авторски възнаграждения през първите пет месеца на годината възлизат на 453 000 лв., като за сравнение – приходите за цялата 2020 г. са в размер 369 481 лв. без ДДС. Това се дължи както на множеството стрийминг услуги, които набират все по-голяма популярност у нас, така и на по-широкото покритие на пазара от Музикаутор.

Николина Ангелкова е сред световните лидери в туризма на изложението Arabian Travel Market

В рамките на няколко месеца Музикаутор сключи договори с Instagram и Facebook, а от началото на тази седмица услугата за стрийминг на музика Tidal също има лиценз за съдържанието си на територията на България. Това е една от най-големите и успешни музикални международни платформи, която се отличава с високо качество на музиката, но и с конкурентно заплащане и етично отношение към авторите и артистите, достигащи до своята аудитория чрез платформата.

Министрите Стела Балтова и Бойко Рашков обсъдиха съвместни мерки за предстоящия летен сезон

„Правим всичко възможно творците и издателите да увеличат приходите си от авторски права. Стремим се да компенсираме загубите от кризата с COVID-19, а в тази ситуация връзката между творци и публика са именно дигиталните платформи. Също така разчитаме на държавата и общините да засилят контрола при публичното изпълнение на музика“, споделя изпълнителният директор на Музикаутор Иван Димитров.

Благодарение на това, че платформите Instagram и Facebook уредиха авторските права за музиката с Музикаутор, Instagram Reels, Instagram Music и Facebook Audio Library са вече достъпни на територията на България.

Освен с тях организацията има сключени договори за Amazon Music, Apple Music и YouTube, с което броят на лицензираните дигитални платформи, достъпни в България, продължава да расте.

Наблюдава се тенденция за навлизане на все повече български и международни онлайн платформи за филми, театрални постановки и други. В момента Музикаутор е в процес на преговори за лицензиране на музикалните произведения, намиращи място в съдържанието им, и съвсем скоро българските потребители ще могат да се възползват от още много дигитални услуги. Сред тях са както популярни международни платформи, които до момента не са били достъпни у нас, така и изцяло нови такива, чието съдържание включва основно родни продукции.

HBO GO също вече е лицензирана за абонатите на Telenor, както и за директните потребители. Остава висящ обаче въпросът дали другите два оператора – A1 и Vivacom, ще лицензират услугата, която в момента разпространява пиратска музика до десетки хиляди абонати.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията