Slide
Slide

София. “Програмата на Промяната за 40 лв. за хотелиери, настанили бежанци от Украйна, приключва на 31 май, обяви ресорният вицепремиер Калина Константинова. Обаче, българските хотелиери, които първи подадоха ръка на бежанците, до днес не са получили и стотинка от тези пари, а вече се говори за закриване на програмата. Държавата остава в дълг и към туристическия бизнес, който сигнализира, че вече няма възможност да плаща заплати на служителите си, а в някои обекти има риск от спиране нa електричеството, заради неплатени сметки”, съобщи народният представител Николина Ангелкова.

“Каква ще е следващата криза? „България е на път да се посрами“, както пишат Дойче веле, защото няма ясен план къде ще бъдат преместени украинските бежанци след 15 май, когато пристигат ваканционни туристи с предварителни резервации у нас. За това сигнализираха и миналата седмица в срещи с мен хотелиери от Варна и Бургас”, сподели още бившият министър.

Тя посочи още, че за да изпълни ангажимента си, поет пред бранша, на 12 април входирала парламентарен въпрос към заместник министър-председателя Калина Константинова, на който още се очаква отговор на:

Има ли и какъв е планът им за действие по отношение на настанените в хотели украински бежанци?

Как, кога и по какъв начин ще бъдат информирани настанените бежанци и хотелите, в които има предварителни резервации от туристи след 15 май 2022 г.?

Ще бъдат ли настанявани украински бежанци в държавни бази, ако е така, в кои и как ще бъде организиран този процес?

Относно програмата за настаняване на украински бежанци в хотели по Черноморието, министърът на туризма Христо Проданов обяви, че до края на тази седмица ще бъдат изплатени средствата на хотелиерите за периода от 24 февруари до 31 март. 

Сподели публикацията