Slide
Slide

София. Българският туризъм ежедневно търпи огромни загуби заради коронавируса. Ножът буквално е опрял до кокала и края на грозната картина със затворени хотели не се вижда. Браншът, който има огромен принос милиарди ежегодно да влизат в националната икономика, иска помощ, иска конкретика как да процедира днес, защото големите потърпевши са хотелиерите, ресторантьорите, туроператорите, транспортни фирми, крайните клиенти и всички по веригата – искат мерки, искат държавата да застане до тях сега и да ги подкрепи. Членовете на Асоциацията на Българските туроператори и туристически агенти излезязоха с отворено писмо до министъра на туризма, с което призовават за спасяване на туризма. Писмото днес е внесено в Министерството на туризма, публикуваме едно към едно.

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО МИНИСТЪРА НА ТУРИЗМА
ПРИЗИВ

ОТ

ЧЛЕНОВЕТЕ НА АСОЦИАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ТУРОПЕРАТОРИ И ТУРИСТИЧЕСКИ АГЕНТИ ЗА СПАСЯВАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ТУРИЗЪМ

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО МИНИСТЪР,

Във връзка с последното развитие на ситуацията след обявяване на извънредното положение в Република България на 13 март т.г. и с оглед лавината от непрекъсващи искания на потребителите за безотлагателно възстановяване на сумите по предплатени пътувания, българските туроператори предупреждават, че целият туроператорски сектор е изправен пред колапс и много фирми са застрашени от фалит буквално в следващите няколко дни.

Ситуацията е еднакво критична за туроператорски предприятия от всички сектори на българския туризъм: изходящ, входящ, вътрешен и събитиен, които в рамките на последните 3 седмици анулират всичките си програми и проекти от предходния прибрлизително едногодишен период.

Клиенти по програми, продавани в предходните 7-8 месеца, като се позовават на регулациите на Чл. 88 и Чл. 89 от ЗТ, изискват незабавно и 100% възстановяване на предплатените суми, не приемат аргумента, че тези суми – в съответствие със спецификата на работа в туроператорския сектор – вече се намират под разпореждане на съответните доставчици на туристически услуги и отхвърлят всякакви предложения за прехвърлянето им за бъдещи периоди.

От българските туроператори се очаква не само да поемат – въз основа на сега действащите законови регулации – цялата финансова тежест на случващото се в сектор туризъм вследствие на глобалния катаклизъм, но и да го направят в условията на неизживяван досега личен и корпоративен шок по причина от световната пандемия,  под стреса, предизвикан от неадекватни претенции на контрагенти – доставчици  и агресивното поведение на клиенти, потребители на туристически услуги.

В тази връзка  и до финализиране на процедурата по одобряване на внесените по-рано от нашата браншова организация предложения за конкретни мерки за спасяване на българския туризъм, членовете на Асоциация на българските туроператори и туристически услуги настояват, в спешен порядък, в рамките на днешния работен ден, Министерство на туризма и Комисията за защита на потребителите да излязат с ясно и недвусмислено изявление, че в настоящите извънредни условия туроператорите имат право да предлагат на клиентите си ваучери за използване на заплатените суми в бъдещи периоди и да им предлагат да презаверят закупените ваканциит пътувания за бъдещи периоди, в срок,  не по-рано 2021 година.

Българските туроператори и туристически агенти биха очаквали също  изявлението да съдържа ясно послание, че извънредната ситуация засяга всички – и потребители, и бизнес, и че предлаганите от туроператорите варианти се приемат от страна на държавата в условията на извънредното положение и че именно по този начин правата на потребителите могат да бъдат защитени ефективно, и тяхното право и възможността им да използват своите пари след края на настоящите събития – гарантирано.

Като още веднъж подчертават, че за да имат смисъл предлаганите действия, е от изключителна важност изявлението на правоприлагащия орган да бъде направено незабавно, българските туроператори и туристически агенти остават в  очакване  на  незабавна интервенция от страна на  МТ.

С уважение,

ЧЛЕНОВЕ НА АСОЦИАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ТУРОПЕРАТОРИ И ТУРИСТИЧЕСКИ АГЕНТИ, ПОДКРЕПИЛИ ПРИЗИВА:

Абакс ЕООД

Албена Тур EАД

Албена Холидейз ЕООД

Александра Травел ООД

Александър Тур Къмпани ООД

Анидел Травел ООД

Аполо 2000 ООД

Бизнес Травъл Менидмънт ООД
Караджъ Турс Интернешънъл ООД

Карлсън Вагонли Травъл АД

Киара Травел EООД

Космос Травел ЕООД

Лоял  Травел ЕООД

Маринер 2006 ЕООД

Меги Травел ООД

Меркурий 97 ЕООД

Миел ООД

Никона Травел ЕООД

Одисея Ин ООД

Онекс Тур ООД

Ориент 99 ООД

Пи Ел Ди ЕООД

Пасион Тур ООД

Планет ООД

Посока Ком ООД

Премиер Турс ООД

Премиер Клуб – България ООД

Премио Травел ООД

Принцес Турс ЕООД

Профи Травъл Център ООД

Профи Турс ООД

Пингуин Дания

Райзебюро Сити Сентър ООД

Ред Турс ООД

Рила Травел ООД

Роззи Травел ЕООД

Руал Травел ООД

Силки Холидейс ООД

Скай Травел ООД

Скай Тур ООД

Стела Турс ООД

Тандем Травел ООД

Танчев и КО ООД

Темпора Травъл ЕООД

Тикетс ЕООД

Травъл Ес Експрес ЕООД

Тласемаки ООД

Травелмания ООД

Травъл Шоп България ООД

Травел Менидмънт ООД

Трансглобал Холидейс ООД

Уърлд Синерджи Травел ООД

Хепи Тур Груп  Хорнит ООД

Царевград Търнов ЕООД

Чинар Холидейз ЕООД

Улпия Турс ООД

Фавия ООД

Филипополис тур ООД

Юзит Калърс ООД

България  ООД

Амадеус България ООД

АПГ БЪЛГАРИЯ ООД

АВП П&С С. А., клон България КЧТ

Асоциация на Екскурзоводите в България Българска Асоциация за Алтернативен Туризъм Българска фестивална асоциация

Варненска асоциация на туристическите агенции

Сейбър България

Туристическа академия

#ОстанетеСиВкъщи

Сайтът bgtourism.bg с инициатива в подкрепа на туристическия бранш

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията