Slide
Slide

Кранево. Ваканционно селище „Терма вилидж“ предлага краткросрочни и дългосрочни мерки за спасение на туризма в Община Балчик. Максим Секов – изпълнителният директор „Стройтранс 2011″ – компанията, която е собственик на ваканционното селище в Кранево, внесе отворено писмо в общинската администрация в Балчик, което е адресирано до кмета на Балчик Николай Ангелов и до Общинския съвет. Писмото е с копие до министъра на туризма и Министерски съвет.
Като дългосрочна мярка ваканционното селище предлага да се приеме решение за намаляване на ставката на туристическия данък в Община Балчик, както следва:
– за месеците октомври – май (нисък сезон) твърда ставка за всички категории в размер на 0.30 стотинки на човек на ден.
– за месеците юни – септември (висок сезон) да се върнат ставките, действащи до 2019 г.
„Известно ни е, че това решение ще влезе в сила от 01.01.2021 г.“, споделя Секов.
Като краткосрочна мярка той предлага да се приеме решение за опрощаване на дължимия туристически данък от всички в размер на 50% за 2020 г.
„Управляваните от нас дружества са инвестирали на територията на Община Балчик за период от пет години, както собствени, така и средства от кредитни институции за

Максим Секов

изгражданенето на два високо категорийни хотела, луксозни вили, леглова база за спортисти и множество спортни и развлекателни съоръжения, от които перлата е ледена пързалка с олимпийски размери.
Усилията ни от самото начало са насочени да развиваме целогодишен туризъм на територията на Община Балчик в частност с. Кранево. През последните години въпреки многото трудности успявахме да докажем, че това не е мираж и е възможно, като Ви уверяваме, че през периода месец октомври до юни дружествата не реализират печалба или са на малка загуба, но въпреки всичко вярваме, че ако успеем да направим Кранево утвърдена Спа дестинация ползите ще бъдат за всички“, посочва Максим Секов.
През летния период „Терма вилидж“ е работодател на близо 250 човека, а през останалото време персонала е близо 180 човека.
„Компанията ни категорично подкрепя мерките на Националния оперативен щаб, на правителството и заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев срещу разпространението на коронавируса. С оглед на създалата се ситуация в световен мащаб с разпространението на COVID-19 и във връзка с обявеното извънредно положение в Република България към настоящия момент всички резервации за месец март бяха анулирани, а за месеците април, май, юни, юли, август и септември постоянно получаваме запитвания за начина на анулиране.
За съжаление сме принудени да преустановим работа в обектите, които стопанисваме.
Като отговорни работодатели към настоящия момент не възнамеряваме да съкращаваме персонал с надеждата, че положението ще бъде овладяно и ще имаме възможност да се върнем към нормален ритъм на работа.
През месец декември по предложение на общинска администрация и с Решение на Общински Съвет бе повишен драстично туристическия данък в Община Балчик . Въпреки че считахме, че това е нецелесъобразно, тъй като това повишение е само за територията на Община Балчик (например в Общна Варна се запази размера от 2019 г.) и ще затрудни опитите на дружества като нас да развиват целогодишен туризъм – приехме решението, но това което сполетя целия туристически бранш е нещо невиждано до сега и никой не знае до кога ще продължи“, се казва още в отвореното писмо на компанията, която е един от най-големите инвеститори в Област Добрич, на чиято територия е община Балчик и Кранево.
„Стройтранс 2011“ е изряден данъкоплатен и работодател. За първи път се обръща директно за помощ от държавата при критичната за туризма и света ситуация. Апелът е за държавническо мислене и предприемане на действия за намаляне на туристическия данък, като мярка за спасяване на туристическия бранш.

#ОстанетеСиВкъщи

Сайтът bgtourism.bg с инициатива в подкрепа на туристическия бранш

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията