Отляво надясно Албена Михова, Албена Денкова и Албена Вулева
Slide
Slide

Добрич. 13 054 – колкото са жителите на един малък град в България, са жените у нас, които се казват Албена. Информацията за BGtourism.BG бе съобщена от Националния статистически институт. Само две от тях не са с българско гражданство. Сред най-известните българки, които носят това име са Албена Денкова, Албена Михова, Албена Вулева, Албена Данаилова, Албена Даскалова, Албена Павлова, Албена Александрова, Албена Чобанова и др. Създателят на името, което се смята за типично българско, е големият писател Йордан Йовков. На едноименната героиня е кръстен курортният комплекс „Албена“ по Добруджанското Черноморие, който тази година отбелязва 50 години от своето основаване. Официално това ще стане на рождения ден на ваканционното селище 24 август. На тази дата у нас рожден ден имат 19 670 българи, като 10 295 са жени, а 9375 са мъже, обявиха от НСИ до BGtourism.BG.

Ето как Йордан Йовков описва начина, по който му е „хрумнало“ да измисли името Албена и какво означава то.

Колкото за името на Албена, аз го чух случайно: миналата година прочетох в един вестник, че при с. Надежда, Софийско, влакът блъснал една каруца, в която имало един поп и една жена на име Абленка. Името ми хареса. Отпосле научих, че има име Аблена. Но в тая си форма името не ми харесваше вече, не само че по-мъчно се изговаряше, но и поради друго: когато се създава един художествен образ, трябва да се намери име, което най-добре да изразява същността на лицето, да внушава най-пълно неговите духовни и физически черти. Албена не би била Албена, ако се наричаше Аблена. Такава, каквато е в пиесата, тя трябваше да си остане с името, с което е създадена и което й прилича – Албена.“

Йовков създава една силна, красива, своенравна и магнетична жена и търси за нея име, което да носи в себе си именно тези качества, затова разменя местата на буквите „б“ и „л“ и получава името Албена. Име на жена, която  пленява и да покорява, жена, която и в греховността продължава да излъчва хубост.

„Грешна беше тая жена, но беше хубава. Жените, които се канеха да я хулят, тъй си и мълчаха“

Една хубост, която не е напълно традиционна, не е идеализирана. Тя съчетава в себе си човешки черти, които й придават особено очарование.

„Жената, момче, е рай, жената е вечна мъка. Жената е рибя кост. Като ти заседне в гърлото, ще се задавиш.”

Такава е Йовковата Албена, такова е и името, създадено за нея.

Името Албена по света

Всъщност името Аблена, на което Йордан Йовков се опира носи значение “ планински божур“, а яблена е дива ябълка. По света обаче това име не е ново – името Албен (Alben) е срещано в латинския и има значение на „бял, светъл, блестящ“. Eгипетското al banni означава красив, al ban – красавица, хубава жена.

Изследователката Агнеса Данаилова с похватите на ономастиката търси значението и етимологията на името Албена и открива следните ономастични връзки:

АЛ е древнобългарска морфема, семантично натоварена като „едно“, „първи“.
АЛБА – има индоирански произход и означава „небесен герой“
АЛБ-…….- бог-герой, помощник на Бога за създаване на света. Добър ангел
АЛБУС – има латински произход и значение на бял

АЛБ – на древнотракийски означава хълм, планина, височина, а на тракокелтски – земя, свят

Т.е. името Албена събира в себе си значенията на „изначалие, първенство, сила, красота, героизъм, водач“, което обяснява защо Боян, Бойко и Албена празнуват имен ден на една и съща дата – 28 март. И двете имена са семантично обвързани с понятията „водачество, героизъм“. Смята се, че хората, носещи името Албена, са силни личности, които умеят да увличат другите след себе си.Надарени са с красота и остър ум, жертвоготовни са и отдадени на делата. Те са безкомпромисни, но честни, упорити и довеждат докрай започнатото. Умеят да печелят доверие и на тях може да се разчита.

На този ден: Тодор Живков прави първа копка за изграждането на курорта „Албена“

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!
Сподели публикацията