Slide
Slide

Театрален спектакъл е събитието на Mеждународния фест на младите в изкуството в Балчик днес. Студентите на доц. Веселин Ранков от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” ще се включат във фестивалната програма с „Прелестите на изневярата” от Валентин Красногоров. Представлението ще започне в 18 часа в Културен център „Мелницата”. В ролите: Красимир Ненков, Добринка Тосева, Мартин Костов, Тони Тончева, Веселин Иванов и Стефани Раманска.
В 20 часа в Каменна зала в Двореца е началото на последната кинопрожекция на късометражно студентско кино. Отново ще бъдат представени филми от тринадесетия конкурс за наградата CILEKT PRIZE 2018. В компилацията THE CILECT PRIZE 2018 са включени общо 268 филма – 120 игрални, 91 документални и 57 анимационни филма.
Всяко училище, което е пълноправен член на СИЛЕКТ, има възможност да участва с по един филм в категориите – игрален, документален и анимационен филм, с продължителност до 30 минути. Всички изпратени студентски филми стават част от компилацията THE CILECT PRIZE.
Всяко училище гласува за филмите, като определя пет най-добри анимационни, пет най-добри документални и пет най-добри игрални филма. След като се обработят резултатите на всички гласували, се обявяват спечелилите в трите категории.
Официалната церемония по представянето на наградата обикновено се провежда в годишните конференции на СИЛЕКТ. Първата такава церемония е в Мадрид на 21 ноември 2006 г.
THE CILECT PRIZE е първата по рода си награда, присъдена на студентски филми от цялата общност на училищата – пълноправни членове на СИЛЕКТ.
THE CILECT PRIZE е основана през 2005 г. Наградата на СИЛЕКТ се появява в резултат на дългогодишните изследвания на световните студентски фестивални активности и след задълбочено проучване на евентуалното значение на подобна конкуренция между всички училища – членове на СИЛЕКТ.
С песни от мюзикъли ще бъде закрит утре в читалище „Паисий Хилендарски” международният студентски фест „Виа Понтика”. В 18 часа на сцената ще излязат третокурсници от Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов” от класа на проф. д-р Атанас Атанасов.
В заключителния концерт на 18 септември ще бъдат представени песни от мюзикъли – MoulinRouge, Bourlesque, La-laland, NotreDamedeParis, BluesBrothers, WestSideStory, MAMMA MIA, JamesBond. Той ще бъде предшестван от финалните изложби по калиграфия и живопис, които ще бъдат открити в Художествената галерия в 17 часа. Първата изложба е част от творческото ателие по калиграфия и ще представи търсения в калиграфната техника. Изложбата живопис е своеобразен финал на пленера, който се проведе в рамките на феста. В него тази година се включиха студенти от Националния университет по изкуствата – Букурещ, Факултета за изобразителни изкуства в Цетине – Университет на Черна гора, Факултета за изобразителни изкуства – Университет ”Св. св. Кирил и Методий” – Скопие, Македония и Националната художествена академия в София. Експозициите могат да бъдат видяни до 5 октомври.

Сподели публикацията