Поли Карастоянова, снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

София. Националният борд по туризъм се обръща към народните представители и политическите сили в парламента за отговорност и актуализация на бюджета на страната.

Туризмът е най-пострадалият сектор от световната пандемия от COVID-19 и са необходими средства за подпомагането на българските хотели, заведения, туроператори, екскурзоводи и авиокомпании. Бизнесът има нужда от подкрепата на държавата по мярката 60/40 и за гарантиране на кредитите. Изпълнителният директор на НБТ д-р Полина Карастоянова заяви, че държавната помощ е необходима за бранша, особено при новата вълна на пандемията.

Нашият призив е за незабавно започване на работа по актуализирането на бюджета на България за 2021 година. Ако остане неактуализиран, това ще провали жизненоважни мерки за бизнеса и ще доведе до катастрофални последици за българския туризъм и серия от фалити в сектора”, подчерта Карастоянова.

Възникването на политическа и финансова нестабилност не е в интерес на икономиката на страната, нито на предприятията и предприемачите, нито на наетите работници и специалисти. От продължаващата COVID-19 криза страда не само туризмът и транспортът, работата на които беше прекратявана на няколко пъти с административни заповеди. Покритието на негативното въздействие на пандемичната криза е много по-голямо и широкообхватно сред всички сектори в икономиката.

В случай на спиране на държавната подкрепа (мерките от типа на мярката 60/40) сред по-малките предприятия ще започне вълна от прекратявания на работа и затваряне. По-големите предприятия ще издържат преко сили още максимум около два месеца, като от края на месец септември и при тях ще се надигне заплахата от затварянията. В случай на колапс е много вероятно да станем свидетели на голям скок на безработицата и фалити на фирми. България няма нужда от подобна ситуация в момента!

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията